Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Brandweerman en zijn slechtvalk | Beleef de Lente

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6296 keer bekeken
  •  

Elke ochtend als brandweerman Neal Mennuti de kazerne aan het Museumplein binnenstapt, kijkt hij meteen naar de linkertoren van het Rijksmuseum. Want daar zitten ze; het paar slechtvalken van de Beleef de Lente webcams. “Zo mooi dat je die natuur zo midden in de stad kunt zien, heel bijzonder”, aldus de brandweerman. 

Slechtvalk

Slechtvalk

© Roely Bos

Beleef de Lente camera's

Beleef de Lente vertoont ook dit jaar weer beelden van twee verschillende slechtvalkkasten. Een kast in de Mortel, Noord-Brabant en een kast bovenop het Rijksmuseum, in hartje Amsterdam. De gebouwbeheerder van het Rijksmuseum, Igor Santhagens, hoorde in 2020 dat er slechtvalken rondhingen op het Rijksmuseum. In allerijl liet hij twee nestkasten bouwen. Het eerste jaar bleven de kasten helaas onbewoond, maar in 2021 en 2022 was het raak. Onder de klok van de linkertoren zit een aanvliegplank. Daarachter staat de kist waarin de slechtvalken hopelijk ook dit jaar weer gaan broeden.

Slechtvalkliefde

Brandweerman Neal vindt de snelheid waarmee de slechtvalk jaagt bewonderenswaardig. “Het zijn de snelste vogels ter wereld, ze kunnen wel 300 kilometer per uur vliegen. Fantastisch. Weet je dat de slechtvalk in Japan Hayabusa heet, de snelste motor ter wereld is er naar vernoemd, prachtig!”. Ook Roely Bos van de Vogelwerkgroep Amsterdam volgt de Amsterdamse slechtvalken al jaren. “Het is zo prachtig deze vogels in de stad te zien. Ze hebben hier genoeg te eten, vooral duiven en halsbandparkieten zijn een lekker hapje voor de roofvogels.” 

Slechtvalk met prooi

Slechtvalk met prooi

© Roely Bos

Ladderwagen

Roely Bos van de Vogelwerkgroep Amsterdam gaat samen met verslaggever Merlijn Schneiders naar de brandweerkazerne van Neal om met hem naar de slechtvalken te kijken. En om samen in de ladderwagen te stappen om op 24 meter hoogte een nog beter zicht te krijgen op deze rappe roofvogel. Als ze hoog in de lucht zitten, zien ze de vogel wegvliegen van de toren en enkele minuten later weer landen op de toren van het Rijksmuseum. Na bestudering van de foto’s van Roely blijkt dat deze vogel even snel  heeft gejaagd. 

IMG_4308

Brandweerman Neal Mennuti

© Merlijn Schneiders

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes10 mrt. 2023 - 16:12

Vergelding voor het vermoorden van een broedend duifje door Wim Pybes. Tijdens de verbouwing van het museum liet hij een jager naar boven gaan om dat duifje om te leggen. Dat duifje had je gewoon, omdat het broedde, met je handen kunnen pakken en naar buiten laten. Die Pybes kon bij mij daarna nooit iets goeds meer doen. Nu heeft hij pas echt vogelpoep op het museum, al werkt hij daar niet meer. Moge hij door vogelpoep achtervolgd worden. Van die brandweerman hou ik natuurlijk.