Minister Cramer heeft deze week officieel de eerste bron aangeboord van een bijzonder warmte-koudeopslagsysteem in Diemen. De gemeente Diemen en de ontwikkelcombinatie Bouwfonds Ontwikkeling / Dura Vermeer Vastgoed realiseren daar project Plantage de Sniep: een duurzame woonwijk, die met 1.200 woningen het grootste Nederlandse project in zijn soort is.
Minister Cramer ziet Plantage de Sniep als het goede voorbeeld. Cramer: “Het gebruik van warmte-koudeopslag groeit momenteel al met meer dan tien procent per jaar. Als we de groei verdrievoudigen, kunnen we de CO2-uitstoot verminderen met wat gelijk staat aan 600.000 huishoudens. Ik zie warmte-koudeopslag als een doorbraak om de uitstoot van CO2 structureel te verlagen. De Sniep laat zien dat dit goed mogelijk is.”
Het WKO-systeem reduceert de CO2-uitstoot met 50% en levert op de langere termijn financieel voordeel op voor de bewoners door een lagere stijging van de energielasten. Daarbij betekent het extra comfort door vloerverwarming en passieve koeling. Er is dan ook veel interesse vanuit potentiële kopers.
Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling: “Uit onderzoek van de Taskforce WKO blijkt dat consumenten best meer willen betalen voor een energiezuinige nieuwbouwwoning, als kan worden gegarandeerd dat deze investering zich binnen afzienbare tijd terugverdient. Met de woningen in Plantage de Sniep wordt een goede start gemaakt. We willen dit systeem zeker meer en meer gaan toepassen.” De Taskforce WKO (waar Van de Griendt lid van is) kwam onlangs met aanbevelingen om de groei van WKO te versnellen, omdat het systeem geld en CO2-winst oplevert. Dit rapport werd vandaag officieel aan Minister Cramer aangeboden. Het ministerie gaat werk maken van deze aanbevelingen uit het rapport ‘Groen licht voor bodemenergie’, in te zien via:
www.vrom.nl
Over de ontwikkelcombinatie
De ontwikkelcombinatie voor het project Plantage de Sniep bestaat uit Bouwfonds Ontwikkeling en Dura Vermeer Vastgoed. Het WKO-systeem wordt gerealiseerd en geëxploiteerd door het consortium DEU: Dura Vermeer Ruimtelijke Ontwikkeling, Eneco Warmte en Unica installatiegroep.