Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De binnenstad van Utrecht zit vol met vroedmeesterpadden

  •    •  
07-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5136 keer bekeken
  •  
vroedmeestepad_bewerkt

Overdag hoor je er vooral mensen, fietsen, bootjes en auto’s. Misschien af en toe wat vogelzang... maar zodra het donker wordt kun je in de Utrechtse binnenstad nog een heel ander geluid horen: de hoge piepjes, of fluitjes, van de vroedmeesterpad. Anne Gadella woont in de binnenstad en vond het geluid zo inspirerend, dat ze er een kinderboek over besloot te schrijven. Onze verslaggever Pleun Aarts gaat bij haar langs. 

Vroedmeesterpad

De naam vroedmeesterpad slaat op de bijzondere manier van voortplanten. De eitjes worden door de vrouw gelegd, maar overgedragen aan de man, die ze een paar dagen op zijn rug meedraagt. "Vroedmeester, in plaats van vroedvrouw dus" legt Anne Gadellaa uit. 

Uitzetten

De dieren zijn oorspronkelijk uitgezet door een professor die aan de oude hortus in Utrecht woonde. Daar zit dus al sinds te jaren 80 een populatie te zingen. Maar inmiddels zijn er meer uitzettingen geweest en verplaatst de pad zich op eigen houtje door de stad. "Je kunt ze op veel plekken tegenkomen." zegt Wim de Wild van Ravon. 

Mocht u nou denken, ik neem van mijn vakantiebestemming ook een wild dier mee, dan help ik de natuur een handje. Dat is illegaal en kan de inheemse natuur verstoren, bijvoorbeeld door schimmels die meekomen.

Meer over:

padden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.