Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De bijzondere geoorde fuut

  •  
20-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
futen_06.jpg
Ze hebben een mooi contrasterend verenkleed en ze zijn relatief zeldzaam. Zo heeft deze fuut rode 'led-lamp' ogen, een sierlijke gele oorpluim en roodbruine flanken die hem er exotisch uit doet zien. Je vindt ze niet zomaar in de slootjes, maar in de vennen van Nederlandse natuurgebieden. 
Verenkleed
Het is voor de helft van het jaar dat de fuut zulke mooie kleuren laten zien. Voordat de winter begint, komen deze vogels in de rui en ruilen ze hun zomerkleed in voor een zwart-wit winterkleed zonder oorpluim. Het lijkt wel bijna  een compleet ander dier geworden. 
Vliegen
De geoorde fuut vliegt het grootste deel van het jaar niet (ongeveer 9 tot 10 maanden). In het algemeen vliegen deze vogels zo min mogelijk en gaan ze alleen de lucht in tijdens de vogeltrek. Wanneer deze fuut niet vliegt, komt hij heel erg aan in gewicht en krimpen zijn borstspieren. Net voor de migratie in de herfst groeien de borstspieren waardoor de geoorde fuut weer vluchtklaar is. Veel geoorde futen migreren door Europa, maar er is ook een groep in Nederland die het hele jaar door blijven. 
flapperende_fuut
De geoorde fuut vliegt niet veel, maar even flapperen moet kunnen. Fotograaf: PeterReijners
Baltsgedrag
Zijn baltsgedrag ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij de normale fuut. Hierbij ‘zweven’ de twee vogels uit het water en raken ze elkaars borst aan terwijl zij hun kop heen en weer bewegen. Als ze elkaar het hof hebben gemaakt, kunnen ze aan de slag met het maken van een nest om jongen te krijgen.
futen_balts
Een baltsend paartje. Fotograaf: Toledo
Jongen
De jongen kunnen meteen zwemmen nadat ze uit het ei zijn gekropen. Net als gewone futen houden geoorde futen hun jongen op hun rug. Dit zorgt ervoor dat de kleintjes niet snel afkoelen en minder gevaar lopen om opgegeten te worden. Bij gevaar duikt de ouder met kuiken en al onder water. 
Fuut_met_jongen
Kleintjes veilig op de rug van moeder. Fotograaf:gerard1
Waar te zien?
Wil je dit bijzondere dier eens in het echt zien? De meeste geoorde futen zijn in broedtijd te vinden in de vennen van Drenthe en Noord-Brabant. Soms zijn ze ook te vinden in nieuw ontstane natte natuur. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.