Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De anatomie van een eend

  •    •  
29-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930 keer bekeken
  •  

Kas Koenraads probeert aan de hand van de anatomie van dieren te ontrafelen hoe het dier in elkaar zit en wat de link met zijn omgeving is. Zo krijgt hij kennis over waar dieren tegen aan lopen of waarom het niet goed gaat met een diersoort. Dit onderzoeken is niet altijd even makkelijk, omdat je gedrag onderwater bijvoorbeeld niet goed kunt observeren. Door ín het lichaam van een dier te kijken, kun je zien op welke wijze er aanpassingen zitten in de anatomie. Zo zit een wintertaling anders in elkaar dan een nonnetje. Alleen al de snavel, de nek, maar ook de stand van de poten zegt iets over hun gedrag en voedsel.

Zoölogisch museum

Koenraads heeft samen met Arnold van den Burg een virtueel zoölogisch museum opgezet. Het museum is een internationaal erkend kennisplatform over de interactie tussen leefomgeving, lichaam en gedrag van dieren. De anatomie van dieren kan kennis geven over hun leefwijze, en daarmee ook hoe je deze dieren kunt beschermen.

Het is niet nieuw dat er gekeken wordt naar de anatomie. Dit werd vroeger ook veel gedaan, maar door de komst van nieuwe technieken, zoals DNA-onderzoek, gebeurt dat nu minder. Ze hopen in de toekomst een fysiek museum te kunnen starten en daarmee mensen te enthousiasmeren voor de natuur.

In de vriezer

De twee onderzoekers hebben al veel vogels op de snijtafel gelegd en van binnen bekeken. In de vriezer hebben ze talloze exemplaren vogels, van aalscholvers tot ransuilen.

De vogels die ze krijgen komen van wildopvangcentra of ze delen exemplaren met universiteiten. De meeste vogels zijn aangereden, raamslachtoffers of zijn gestorven omdat ze sterk verzwakt waren. Bij vermoeden van vogelgriep bij dieren in een opvang, wordt de opvang meteen gesloten. Dus al het materiaal wat ze krijgen is vogelgriepvrij. Ze hebben daardoor het laatste jaar wel minder vogels meegekregen dan voorgaande jaren.

Dit fragment is exclusief op onze website te zien. Kijk ook zaterdag 29 april 2023 naar Wintergasten om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.