Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dartelend edelhert bij zonsopgang, keverslak en zwarte ruiters

  •    •  
24-11-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2349 keer bekeken
  •  

Een dartelend jong edelhert in het ochtendlicht, een asgrauwe keverslak die zich over het wad beweegt en zwarte ruiters die in groep op zoek gaan naar eten. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de rubriek Zelf Geschoten van de Vroege Vogels uitzending over Groningen. Fred van der Tak wint deze week met zijn prachtige beeld van edelherten bij zonsopkomst in de Oostvaardersplassen. In de video zien we een jong exemplaar over het veld dartelen. Het kalf van een edelhert blijft een tweetal jaar bij de moeder. De eerste zes tot tien maanden wordt het jong ook nog gezoogd.

Keverslak met een sterk schild

De rug van de asgrauwe keverslak bestaat uit stukjes die als dakpannen over elkaar gestapeld zijn. Dat beschermt het kleine weekdiertje tegen de golfslag. Aan de onderkant zit een voet waarmee die kan rondkruipen en zich stevig vastzuigen aan een harde ondergrond. Erwin Goutbeek filmde dit exemplaar op het wad bij Rottumeroog.

Tijdens de Vroege Vogels TV-uitzending over Peazemerlannen ging Menno samen met Marien bioloog Wouter van der Heij op zoek naar waddiertjes op de brokstukken van een doorgebroken dijk. Benieuwd welke mooie diertjes ze daar aantreffen? Bekijk dan onderstaande video.

Zwarte ruiters eten in groep

zwarte ruiter

© gerkevisser

Door in een groep naar voedsel te zoeken, jagen deze zwarte ruiters hun prooien op. Met hun lange snavel boren ze in het slik om waterinsecten, kleine kreeftachtige en andere diertjes te vinden. Het jagen in groep is gekend gedrag, maar zeker niet altijd het geval. De vogels kunnen ook alleen naar voedsel zoeken. Gefilmd door Paula Darwinkel in Termunten, Groningen.

Sluipwesp zonder Nederlandse naam

Omdat de Megarhyssa perlata pas in 2013 voor het eerst in Nederland is aangetroffen, heeft deze gigantische sluipwesp nog geen Nederlandse naam. Dominique Deseure kon dit exemplaar prachtig vastleggen! Met haar lange legboor zet de Megarhyssa perlata haar eitjes af in een boom. Dat doet ze op een plek waar ook de larven van een houtwesp (Tremex fuscicornis, te zien op onderstaande foto) zitten. Die houtwesp draagt een schimmel met zich mee. Wanneer ze haar eitjes legt, zet ze eerst de schimmel af op de boom. Die helpt de larven van de houtwesp om dieper in de boom te leven wanneer ze ouder worden.

houtwesp-crop

Houtwesp Tremex fuscicornis

© Gert Elbertsen

De sluipwesp kan deze schimmel herkennen en legt haar eitjes vervolgens op dezelfde plek. Eens de larven van de sluipwesp uitkomen, eten die de larven van de houtwesp op. Wil je meer weten over deze ingewikkelde relatie tussen deze wespensoorten? Luister dan de reportage van radioverslaggever Gert in onderstaande uitzending vanaf 00:10:55.

Overwinterende kroonvogeltje

Deze rups van het kroonvogeltje kruipt langzaam over het bladerdek. Ron Berends filmde het exemplaar eind september in het Heumesoord onder Nijmegen. Ergens in de periode daarna zal de rups zich hebben verpopt tot cocon. De soort overwintert namelijk op die manier in de grond. Wanneer het warmer wordt, komt die als volwassen nachtvlinder weer boven.

De vlinder heeft een minder felle kleur dan deze rups, maar juist een warmbruine grondkleur. Op het borststuk heeft die een grote kam met een crèmekleurige bovenkant die als een soort kroontje naar voren wijst. Daar komt ook de naam van deze vlinder vandaan. Waarom de soort ook 'vogeltje' in de naam heeft, is niet duidelijk.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor