Het goudhaantje staat bekend als het kleinste vogeltje van Nederland. Toch komen de meeste goudhaantjes die we in het najaar zien helemaal niet uit ons land, maar van veel verder. Jaarlijks steken tienduizenden goudhaantjes in een enkele nacht de Noordzee over vanaf het zuidelijkste puntje van Noorwegen, om vervolgens op Texel weer aan land te komen. Vanaf daar trekken ze verder. Erg indrukwekkend voor een vogeltje van slechts 9 centimeter en 4 tot 7 gram!
Na zo’n tocht zijn goudhaantjes soms zo vermoeid dat ze doodop neerploffen op het eerste stukje land om aan te sterken. Maar normaal zijn het heel beweeglijke vogeltjes, die in groepjes leven en tussen de bladeren jacht maken op insecten en spinnetjes. Ze sluiten zich soms ook aan bij troepjes mezen. Soms zijn ze dan zo druk bezig met voedsel zoeken dat je ze bijna kunt aanraken.
Omdat hij zo klein is heeft de goudhaan in de winter veel energie nodig om warm te blijven. Op een koude nacht verliezen ze wel 20% van hun lichaamsgewicht! Overdag eten ze daarom minstens een paar keer hun eigen gewicht. Een strenge winter kan dan ook een enorme slachting veroorzaken.
Goudhaan rust uit op een fietszadel na een lange reis. Fotograaf janwestera