Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dag van de Populier

  •  
08-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
Populier.jpg
Het gaat niet goed met de populier in Nederland. De aanplant van deze cultuurhistorisch belangrijke boom is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Veel gemeenten zijn ‘m liever kwijt dan rijk en kappen hem weg uit angst voor takbreuk. Voor anderen is zijn geruis juist het mooiste natuurgeluid dat er is. 
Vroege Vogels en stichting Probos organiseren zondag 11 oktober de eerste ‘ Dag van de Populier’ . Patrick Jansen van Probos over het ecologisch belang van de populier en de grote misverstanden over de formule 1 onder de bomen.
Denkend aan Holland?
Rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan.’ Dichter Hendrik Marsman wist het al: populieren horen bij het Nederlandse landschap. In ons land komen drie inheemse soorten voor: de zwarte populier, de ratelaar en de witte abeel. De Canadese populier (een kruising tussen de zwarte populier en de Amerikaanse populier) is de meest aangeplante soort in Nederland. De bijnaam ‘formule 1 onder de bomen’ slaat op zijn snelle groei.
Wielewaal
De populier heeft in Nederland een niet al te beste naam. Zo wordt de boom in sommige gemeenten weggekapt vanwege de angst op takbreuk. Volgens Patrick Jansen van stichting Probos is die slechte naam onterecht en is de boom ecologisch van groot belang. Zo broeden er 50 soorten vogels in de populier, zoals de wielewaal. Ook zijn meer dan tien soorten paddenstoelen volledig afhankelijk van de populier, zoals de populierzijdetruffel en diverse russula’s. Ook de nauwe korfslak profiteert sterk van de populier.
11 oktober
Op de Dag van de Populier zijn er in heel Nederland diverse excursies rond de populier. Zo organiseert de Mycologische Vereniging in recreatiegebied ‘Geestmerambacht’ een wandeltocht waarbij gezocht wordt naar paddenstoelen rond populieren. In het Kotterbos bij Almere wordt die dag juist gekeken naar korstmossen op populieren. Stichting ARK organiseert een tocht door de ooibossen in de Millingerwaard, waar de zwarte populier weer is teruggekomen, net als de bever en de zeearend. Met de boswachter van Staatsbosbeheer kan je mee naar een van de beroemdste landschapskunstwerken van Nederland, de groene kathedraal, die voor een flink deel is opgetuigd met populieren. Ook Landschap Flevoland organiseert een populierenexcursie die dag. Verder houdt een van de grootste kwekers van populieren, Hendrickx, open huis op 11 oktober.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor