Dag 23: over faitrade en een glimlach van oor tot oor
• 29-10-2010
• leestijd 3 minuten
Er is veel ellende te melden rondom de wereldvoedselproblematiek. En ik wil heus niet alleen vrolijke noten kraken op dit blog, maar mijn omgeving werkt niet erg mee. Gisteren was ik uitgenodigd door “Puur! Uit eten”, de vindplaats voor duurzame restaurants in Nederland, om fairtrade te gaan smikkelen. Het was immers de aftrap van de Fair Trade Restaurantweek, waaraan 160 restaurants in Nederland meedoen met een speciaal fairtrade menu. Wij waren te gast in Noordwijk aan Zee bij restaurant Iets Anders, het 100ste restaurant dat zich aanmeldde voor deze actie. En die ter verhoging van de feestvreugde gelijk zijn hele kaart heeft verduurzaamd. Als we dan met zoveel enthousiasme worden begroet door bijna de hele staf, als er trotse bediening aan onze tafel staat met een glimlach van oor tot oor en we de hele avond lekkere hapjes geserveerd krijgen, dan kan ik niet anders dan weer heel enthousiast worden over zoveel inzet en passie voor goed voedsel.
Bij restaurant Iets Anders ging recent het roer helemaal om. “We hadden behoefte aan een nieuwe impuls”, vertelt eigenaresse Ellen de Jong. “We wilden een kwaliteitsslag gaan maken. We wilden niet altijd maar op de oude manier doorgaan. Nu werken we alleen nog met mooie, verse producten, onder de noemer ‘biologisch, duurzaam en fairtrade’. Het is meer werk, we schillen nu bijvoorbeeld zelf de aardappelen voor onze frites en hebben ook zelfgemaakte bitterballen op het menu staan, maar we hebben er allemaal ontzettend veel plezier in.” De switch naar duurzaam die het restaurant maakt, doen ze het liefst samen met hun oude leveranciers. Zo leert iedereen in de keten er wat van. En het verbroedert, volgens de chef-kok.
Initiatiefneemster Jeannette van Mullem van website Puur! Uit eten ziet deze trend in de hele horeca-wereld. “Het is echt aan het veranderen”, vertelt ze. “Was een paar jaar geleden nog maar een hele kleine minderheid van de restaurants bezig met duurzaamheid, nu is het toch een blijvende tendens. En ook eentje die economisch perspectief biedt.” Jeannette schat dat in Nederland 200-300 restaurants het predicaat ‘duurzaam’ verdienen door een behoorlijk aanbod van streekproducten, biologisch, fairtrade en ‘goede’ verse vis. Nu is dat op een totaal van 10.000 horeca-gelegenheden misschien nog niet zo veel, maar er zit een fikse stijgende lijn in. “Bewustwording en de juiste informatie zijn binnen de horeca essentieel. Veel restauranthouders zouden best willen verduurzamen, maar weten niet hoe. Het is ook lastig om aan spullen te komen. Het aanbod in groothandels is immers nog zeer beperkt. Restaurants moeten vaak echt de boer op om aan goede spullen te komen.”
Ook De Jong vertelt smakelijk over waar ze de fairtrade spullen voor het menu allemaal vandaan moest halen. Tot en met de potjes pindakaas van de Jumbo en de speciale zakjes thee van Princess aan toe. “Als je het doet, moet het ook helemaal kloppen.” En kloppen deed het, gisteren in Noordwijk. Een prachtig menu, voor een zeer faire prijs. Met gevulde pindasoep vooraf of een salade van gerookte wilde eendenborst met fairtrade amazonenoten (wij kregen van de kok van allebei een portie). Met een zeer smakelijke pandanrijst en Rode Sockeye zalm op twee manieren bereid als hoofdgerecht. En met tiramisu met fairtrade stroopwafels toe. Het was allemaal prima in orde. Ook met het serveren van een gratis kan kraanwater heeft dit restaurant geen enkele moeite. Een dikke pluim dus voor deze Noordwijkse kanjers!
Leermomenten van de dag:
Volgens Jeannette moet je bij producten uit ontwikkelingslanden die je op het menu zet, altijd kiezen voor fairtrade. Deze voldoen namelijk ook aan bepaalde milieu-eisen. De vraag is natuurlijk in hoeverre je de keus maakt om dit type product te gebruiken. Daar ga ik verderop deze week nog nader op in.