Daadkrachtig voorstel stikstofuitstoot
• 15-02-2010
• leestijd 2 minuten
Natuurmonumenten complimenteert CDA-kamerlid Ger Koopmans met zijn daadkrachtige voorstel. Koopmans stelde voor om de uitstoot van stikstof landelijk met vijf procent te verminderen en de provincies afzonderlijk eenzelfde vermindering eraan te laten toevoegen. De veel te hoge stikstofbelasting op de natuur leidt al decennia lang tot achteruitgang van bijzondere dier en plantsoorten. Natuurmonumenten is met Koopmans benieuwd of minister Gerda Verburg, zijn partijgenoot, op zijn voorstel ingaat dinsdag 16 februari.
Compensatie
Natuurmonumenten heeft al eerder gepleit voor een relatie tussen de stikstofuitstoot, AmvB huisvesting en het Natura 2000-beheerplan. Maatregelen kosten natuurlijk geld, daarom is het verzoek van Hugo Polderman (SP) om meer gebruik te maken van de middelen van het Europees landbouwbeleid volgens Natuurmonumenten interessant. Hiermee kunnen agrariërs financiële compensatie krijgen als ze bijdragen aan het realiseren van de natuurdoelen, bijvoorbeeld door minder mest te gebruiken.
Handtekening
Op een vraag van Lutz Jacobi (PvdA) heeft Verburg in elk geval toegezegd ook haar handtekening te zetten onder de beheerplannen die onder provinciale bevoegdheid wordt opgesteld. Een opluchting voor Natuurmonumenten aangezien de beheerplannen voor veel van haar natuurgebieden door de provincies worden opgesteld. Op deze manier krijgen de beheerplannen nog een extra toets of de ecologische vooruitgang voldoende is.
Sociaal-economische aspecten
Verschillende fracties drongen erop aan om de definitieve aanwijzingsbesluiten aan te passen, omdat sociaal-economische aspecten onvoldoende aan bod zouden zijn gekomen. Natuurmonumenten roept in herinnering dat een aanwijzingsbesluit alleen op ecologische gronden mag worden opgesteld en aangepast. In het beheerplan kan rekening gehouden worden met de sociaal-economische aspecten. De minister zal de provincies verzoeken hier meer aandacht voor te hebben. Een goede afweging tussen de sociaal-economische aspecten kan in het beheerplan leiden tot een ander maatregelpakket, aldus Natuurmonumenten.
Bron: Natuurmonumenten