Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

D66 wil snel actie van EU bij aanpak ´plastic soep´_18_02_2010

  •  
18-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
"De drijvende afvalberg van plastic afval in de oceanen groeit nog elke dag en is een grote bedreiging voor het wereldwijde ecosysteem", zegt D66 Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy die wil dat de EU haast maakt met het zoeken naar een oplossing voor de ´plastic soep´.
 
"Vorig jaar heeft de Europese Commissie aangekondigd te onderzoeken hoe de eilanden van plastic afval in de zeeën opgeruimd moeten worden, maar sindsdien is het stil." Gerbrandy wil van de Europese Commissie weten of er gezamenlijk opgetrokken kan worden bij de aanpak van dit probleem. Hij denkt aan het stimuleren van ontwikkeling van nieuwe technologieën als vervanging van plastic. "Van biomassa is volledig afbreekbaar plastic te maken. Die ontwikkeling moet versneld worden", aldus Gerbrandy.
Voor het opruimen van de ´plastic soep´ moet ook gekeken worden wie de grootste vervuilers zijn. Een groot deel komt bijvoorbeeld rechtstreeks van de scheepvaart. Daar kunnen de kosten dan ook gedeeltelijk op verhaald worden.
Het bekendste afvaleiland beslaat een enorm groot gebied in het noorden van de Grote Oceaan. De stromingen trekken afval aan van zowel de kust van Noord-Amerika als Japan. In totaal gaat het al om mogelijk meer dan 100 miljoen ton plastic dat in zee drijft.
Bron: D66

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.