Crowdscience: Wat Vangt De Kat?
• 05-10-2014
• leestijd 1 minuten
Vroege Vogels en waarneming.nl beginnen een groot muizenonderzoek in samenwerking met de 3 miljoen Nederlandse huiskatten en hun baasjes. Een onbekend, maar immens groot aantal muizen valt jaarlijks ten prooi aan die katten. Niet leuk voor de muizen, maar biologen zijn er blij mee: zo kunnen ze een goed beeld krijgen ze van de muizenverspreiding in Nederland. De start van het project ‘Wat Vangt De Kat?’ is deze ochtend op Radio 1 tijdens de uitzending van Vroege Vogels.
De meeste kattenliefhebbers vinden het niet leuk als Minoes of Tijger een dode muis het huis binnen brengt. Maar voor de wetenschap kan de vangst grote waarde hebben. Zet u even over de weerzin heen, gooi het lijkje niet meteen weg, maar maak een paar foto’s van het slachtoffer. Stuur de plaatjes op naar ‘Wat Vangt De Kat?’ via
waarneming.nlGespecialiseerde muizenexperts zullen via de ingezonden foto’s de dieren determineren. Deze vorm van publieks-wetenschap kan de kennis over verspreiding van muizensoorten in heel Nederland snel kunnen vergroten.
De meeste kattenbaasjes zullen de verschillende muizen niet herkennen, want we hebben nogal wat soorten in Nederland: huismuis, bosmuis, grote bosmuis, aardmuis, dwergmuis, veldmuis, eikelmuis, hazelmuis, dwergmuis en dan zijn er ook nog diverse woelmuizen en spitsmuizen.
Er is een speciaal formulier waarop extra gegevens over de dode muis kunnen worden gemeld.
Je kan meerdere foto’s toevoegen per muis. Zorg in elk geval voor een foto van de zijkant van de muis van kop tot en met staart.