Vroege Vogels

Crowdscience: Wat Vangt De Kat?

  •  
05-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rosse_woel_8de2fc4a85_01.jpg
Vroege Vogels en waarneming.nl beginnen een groot muizenonderzoek in samenwerking met de 3 miljoen Nederlandse huiskatten en hun baasjes. Een onbekend, maar immens groot aantal muizen valt jaarlijks ten prooi aan die katten. Niet leuk voor de muizen, maar biologen zijn er blij mee: zo kunnen ze een goed beeld krijgen ze van de muizenverspreiding in Nederland. De start van het project ‘Wat Vangt De Kat?’ is deze ochtend op Radio 1 tijdens de uitzending van Vroege Vogels.
De meeste kattenliefhebbers vinden het niet leuk als Minoes of Tijger een dode muis het huis binnen brengt. Maar voor de wetenschap kan de vangst  grote waarde hebben. Zet u even over de weerzin heen, gooi het lijkje niet meteen weg,  maar maak een paar foto’s  van het slachtoffer.  Stuur de plaatjes op naar ‘Wat Vangt De Kat?’ via waarneming.nl
Gespecialiseerde muizenexperts zullen via de ingezonden foto’s de dieren determineren. Deze vorm van publieks-wetenschap kan de kennis over verspreiding van muizensoorten in heel Nederland snel kunnen vergroten.
De meeste kattenbaasjes zullen de verschillende muizen niet herkennen, want we hebben nogal wat soorten in Nederland: huismuis, bosmuis, grote bosmuis, aardmuis, dwergmuis, veldmuis, eikelmuis, hazelmuis, dwergmuis en dan zijn er ook nog diverse woelmuizen en spitsmuizen.
Er is een speciaal formulier waarop extra gegevens over de dode muis kunnen worden gemeld.
Je kan meerdere foto’s toevoegen per muis. Zorg  in elk geval voor een foto van de zijkant van de muis van kop tot en met staart.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.