Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Cramer: 'Er zit schot in de zaak'

  •  
01-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cramer_30.jpg
Minister Cramer heeft vandaag in Barcelona met de belangrijkste ministers van milieu gesproken om de wereldwijde klimaattop, die in december van dit jaar in Kopenhagen plaatsvindt, voor te bereiden. 'De onderhandelingen bevinden zich nu in de cruciale laatste fase, en het positieve is dat er weer schot in de zaak zit', aldus de minister.
De onderhandelingen in Barcelona vinden plaats in het kader van de zogenaamde Groenland Dialoog. Dit is een informeel gezelschap van de veertig meest vooraanstaande ministers in de klimaatonderhandelingen. Naast Nederland nemen onder andere de VS, China, de EU, Japan, Rusland, Australië, Brazilië, Canada en India en verschillende Afrikaanse landen deel aan deze besloten bijeenkomst.

Werken aan onderling vertrouwen

Cramer: 'We werken in een positieve sfeer aan een systeem om het geld dat straks beschikbaar is, eerlijk te verdelen. In het systeem moet ook een mechanisme komen om het effect van de maatregelen, die we nemen, te kunnen volgen. Ik merk dat er zowel vanuit de ontwikkelingslanden als de geïndustrialiseerde landen hierin constructieve stappen gezet worden. Ik zie dat de ontwikkelingslanden aan de slag willen en bereid zijn om de acties die zij nemen internationaal te laten toetsen en beoordelen. Dit is belangrijk voor het  onderling vertrouwen. Dit was twee weken geleden nog niet mogelijk. Er zit dus echt schot in de zaak.'

EU top in Brussel

Ook in Brussel zijn de nodige stappen gezet. Minister Cramer is tevreden dat er eensgezindheid is bij de EU regeringleiders in Brussel over de financiële inzet voor de klimaatonderhandelingen.Cramer: 'De EU heeft uitgesproken dat een bedrag van 5 tot 7 miljard voor de komende drie jaar nodig is. Ook is de EU bereid haar eerlijke deel te nemen in de 100 miljard per jaar die in 2020 nodig is. Daarvan moet een fors deel per jaar komen uit overheidsgeld, afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen van de VN-wereldconferentie over klimaat. Dat we nu nog geen concrete bedragen noemen is niet erg, dat hoort gewoon bij de onderhandelingen die nu plaats vinden. Ik vind het belangrijker dat we duidelijk zijn over onze intenties en straks met 27 landen eensgezind kunnen beginnen aan de onderhandelingen over een mondiaal klimaatakkoor'd.'
'Het is ook positief dat de EU zich gecommitteerd heeft aan de uitkomsten van de afgelopen milieuraad, namelijk een CO2 reductie van 80 tot 95% in 2050 en een reductie van 30% in 2020. Deze staan nog fier overeind. Daarnaast is ook gesproken over oude emissierechten in Midden- en Oost-Europa. We hebben afgesproken dat deze oude rechten niet verzilverd mogen worden als ze ten koste gaan van het milieu. Al met al dus een resultaat waar we naar Kopenhagen kunnen om met de rest van de wereld te onderhandelen over een mondiaal akkoord."
Bron: Ministerie van VROM
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor