Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

COVRA: klei perfect voor opslag kernafval

  •  
27-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
kernafval.jpg
Belgische en Nederlandse kleigrond is uitermate geschikt voor de opslag van (hoog)radioactief afval. Risico's voor het grondwater bestaan niet en technisch is ondergrondse opslag goed en veilig te realiseren. Adjunct-directeur Ewoud Verhoef van Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Nederland heeft dat woensdag gezegd in reactie op Nederlandse weerstand tegen Belgische plannen en nieuw onderzoek in opdracht van Greenpeace naar de mogelijkheden voor ondergrondse opslag in België.
COVRA is het enige bedrijf in Nederland dat radioactief afval mag verzamelen, verwerken en opslaan. Het bedrijf heeft geen winstoogmerk en is volledig eigendom van de Nederlandse overheid. Verhoef wijst erop dat Nederland zelf al in de jaren tachtig het principebesluit heeft genomen dat rond het jaar 2100 het eerste kernafval naar diepe ondergrondse eindberging gaat.
Over een locatie is nog niks gezegd, maar in heel Nederland zijn daarvoor in potentie heel veel mogelijkheden, zegt Verhoef. Opslag kan in kleigrond maar ook in zoutlagen in het noorden van het land. Verhoef: ,,We zijn gezegend met een goede geologische ondergrond.''
De Belgische hydrogeoloog Willy Weyns presenteerde dinsdag een literatuurstudie in opdracht van Greenpeace met de conclusie dat geen enkele plek in België geschikt is voor de opslag van hoogradioactief, langlevend kernafval. Alleen op een paar plekken aan de grens is de klei dik en diep genoeg om radioactief afval op te slaan, concludeert Weyns. Maar vooral door de aanwezigheid van grondwater en omdat de klei zal opwarmen, zijn ook deze locaties ongeschikt.
Tegen het plan van de Belgische overheid om kernafval diep in de Belgische kleigronden aan de Nederlandse grens op te slaan bestaat in België en Nederland veel weerstand. Het Brabantse drinkwaterbedrijf, de provincie en gemeenten in Noord-Brabant zijn tegen. Het risico voor het drinkwater is te groot, oordelen zij. Het Brabantse drinkwaterbedrijf noemde het plan onacceptabel. Alleen al het boren in de kleilagen veroorzaakt onaanvaardbare risico's voor de drinkwatervoorziening in Noord-Brabant, beargumenteerde directeur Guïljo van Nuland.
Bij monde van de adjunct-directeur zegt COVRA dat klei bijzonder elastisch is en snel na verstoring herstelt en het afval zo goed isoleert. Verhoef heeft begrip voor de emoties. ,,Onbekend maakt onbemind''
Een locatiekeuze moet zorgvuldig tot stand komen. Er moet rekening worden gehouden met technische en maatschappelijke voorwaarden. Alleen op basis van vrijwillige medewerking mag een berging ergens worden gepland. Hij adviseert Nederlandse partijen te gaan praten in België ,,Zorg dat je betrokken bent.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.