Conferentie in Den Haag wil snel actie voor duurzaam investeren op Borneo
• 29-04-2005
• leestijd 2 minuten
Wetenschappers en vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven roepen bedrijven op om haast te maken met duurzame investeringen op Borneo.
Alleen dan kunnen de bossen op het eiland behouden blijven. De oproep komt op de laatste dag van een vierdaagse internationale conferentie in Leiden en Den Haag over duurzame ontwikkeling en natuurbescherming op Borneo.
Volgens de deelnemers aan het congres moet er snel wat gebeuren. Uit satellietfoto's die op de conferentie werden gepresenteerd, blijkt dat de vernietiging van het tropisch regenwoud nog sneller gaat dan gedacht. Maar nieuwe beschermde gebieden uitroepen alleen is niet voldoende. De lokale bevolking moet toegang blijven houden tot producten uit het regenwoud om zo in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.
Volgens het congres is het op korte termijn organiseren van een duurzame-handelsmissie naar Borneo een belangrijke eerste stap. Een dergelijke missie sluit aan bij het verzoek van de lokale districtshoofden om concrete duurzame ontwikkeling, zoals ecotoerisme, op gang te brengen. Ook kan de missie zich oriënteren op mogelijkheden voor de duurzame productie van hout en palmolie, en van kredietverstrekking voor duurzaam ondernemen in deze sectoren. Op deze manier hoeft palmolie, die verwerkt wordt in zeep en voedingsmiddelen, niet meer te worden geoogst van plantages waarvoor tropisch bos is weggekapt.
'De tijd dringt. De bevolking wil graag een groen eiland houden, maar dan moeten ze voldoende alternatieve middelen van bestaan hebben', aldus M. Kavanagh, directeur van WWF Maleisië. Het eiland Borneo valt bestuurlijk onder Maleisië, Indonesië en Brunei.
De deelnemers van de conferentie pleiten verder onder meer voor:
- Grensoverschrijdende controles om de smokkel van hout, dieren en planten tegen te gaan.
- Noodzaak van nauwe samenwerking tussen lokale bevolking, overheden, bedrijfsleven en internationale gemeenschap.
- De totstandkoming van een betrouwbare landkaart die aangeeft waar welke ontwikkeling wel of niet mogelijk is, om zo productie van duurzame palmolie en hout met een
FSC-keurmerk te stimuleren. - Ondersteuning van de lokale gemeenschappen met fondsen en technische assistentie om ecotoerisme van de grond te krijgen.