'CO2-opslag bij DSM weinig zinvol'
• 18-01-2010
• leestijd 2 minuten
Een proef met de opslag van CO2 bij DSM in Geleen is als voorbeeldproject voor Nederland niet zinvol. De kennis die DSM opdoet, levert geen bruikbare informatie op voor de geplande grote opslagprojecten in Eemshaven en Rijnmond.
Dat stellen de Limburgse Milieufederatie en het Graetheidecomité na uitvoerige studie van de plannen van DSM. Minister Jacqueline Cramer van Milieu wees DSM aan als één van de twee proefprojecten in Nederland naast Barendrecht. DSM en technisch bureau GTI willen relatief kleine hoeveelheden CO2 opslaan in niet zo poreuze gesteente- en steenkolenlagen.
Dat is duur, ingewikkeld, moet gebeuren in door breuken verdeelde kleine ondergrondse veldjes en vindt bovendien plaats in dichtbebouwd gebied, stellen de Milieufederatie en het Graetheidecomité. De beide milieuorganisaties lopen met hun stellingname maandag vooruit op de komende standpuntbepalingen door de gemeenteraden van Sittard-Geleen en Stein.
Ze wijzen erop dat bij de inwoners van Geleen weinig draagvlak bestaat voor de plannen. Daarnaast kan het kraken van het gesteente om de CO2-opname te vergroten leiden tot aardbevingen met een kracht van 3 op de schaal van Richter, aldus beide organisaties. Maar bovenal kan bij DSM slechts weinig CO2 worden opgeslagen. Het proefproject bij DSM kan jaarlijks 0,2 miljoen ton CO2 verwerken. Vanaf 2020 is het echter nodig om tussen de 30 en 40 miljoen ton per jaar in de bodem op te slaan. Bovendien vindt de methode die DSM ontwikkelt voor de opslag elders in Nederland weinig toepassing, aldus de organisaties. Daardoor ,,is het de vraag of dit project binnen het nationale programma ter verlaging van de CO2-emissie wel zin heeft''.
Opslag in lege gasvelden is volgens beide organisaties de meest voor de hand liggende en veiligste methode. Hoewel DSM geen onaanvaardbare risico's zal nemen, is daar veel geologisch onderzoek nodig, terwijl in een leeg gasveld alle kennis al aanwezig is en zelfs de boorgaten al klaar zijn, aldus beide organisaties.
DSM moet de mening van beide milieuorganisaties eerst nog bestuderen en kan daarom nog niet reageren, zei maandag een woordvoerder van het bedrijf.
Bron: ANP