Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2-assistenten, Waterschappen, bodem enten en alle overige onderwerpen

  •    •  
26-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
437 keer bekeken
  •  
Amber ten Buuren, CO2-assistent

© Rob Buiter

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 26 februari 2023.  Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

00:34:30 - Hoveniers en tuinbazen
00:46:30 - Groene Zorg: de CO-2-assistenten
01:10:30 - Bodem enten 
02:20:00 - Waterschapsverkiezingen: belang van het waterpeil 

Groene Zorg: de CO-2-assistenten

De zorg is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de nationale uitstoot van CO2. Tijd dat daar iets aan wordt gedaan, ook in de opleiding tot arts, vindt een groep zogeheten co-assistenten. Als CO2-assistenten maken zij zich hard voor 'milieubewuste zorg'. "Zo zijn plastic wegwerpinstrumenten, zoals 'eendenbekken', minder duurzaam dan metalen versies die je makkelijk honderden keren kan hergebruiken", zegt CO2-assistent Amber ten Buuren. 

Waterschapsverkiezingen: belang van het waterpeil

15 maart stemt Nederland voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Bij de waterschappen staan belangrijke kwesties met betrekking tot natuur en milieu op het spel. In de aanloop naar de verkiezingen behandelt Vroege Vogels daarom verschillende urgente thema’s die spelen bij de waterschappen. In deze aflevering; het waterpeil, verhogen of verlagen?

Bodem enten

Niet alleen harten, nieren en levers kunnen getransplanteerd worden, maar ook bodems. Het lijkt een veelbelovende methode om ongezonde bodems op te peppen met essentiële bodemflora en -fauna. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt nu of het zogeheten ‘bodem enten’ bossen ook klimaatbestendiger kan maken. Gert Elbertsen doet verslag van een bodemtransplantatie op de Veluwe.

Markiezeneik Europese boom van het jaar?

De Markiezeneik won dit jaar met een flinke voorsprong op de andere genomineerden bomen.En werd boom van het jaar. Maar nu willen de initiatiefnemers een nog mooiere prijs binnenhalen: die van Europese boom van het jaar. 

 De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.  Voor een ieder die ook op deze boom wil stemmen hier de link.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.