Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Co2 afvang en opslag_30_10_2009

  •  
30-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Er werd meer dan een jaar over gesteggeld, maar nu lijkt het er dan toch te komen. Het eerste demonstratieproject voor de opslag van CO2 in de bodem, onder Barendrecht. Deze week toonden drie onderzoeken aan dat er geen extra risico’s zijn voor de veiligheid. Naar verwachting geeft het kabinet binnen enkele weken groen licht voor het project. Hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving Wim Turkenburg doet al bijna 20 jaar onderzoek naar de afvang en opslag van CO2.
Shell wil in een leeg gasveld onder Barendrecht CO2 opslaan, die afkomstig is van zijn raffinaderij in de Rotterdamse haven. Het kabinet ziet daar wel wat in, maar het college van burgemeester en wethouders van Barendrecht is fel tegen. Er is ook weinig draagvlak onder de bevolking. Volgens de gemeente zou de veiligheid voor de bewoners en toekomstige generaties niet maximaal zijn gewaarborgd.
Donderdag werden de resultaten van drie aanvullende onderzoeken rond de CO2-opslag Barendrecht bekend. Volgens de onderzoekers van de Milieudienst Rijnmond heeft het onderzoek geen extra risico’s voor de veiligheid aangetoond. Het TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerden dat er technisch gezien en met het oog op de volksgezondheid geen bezwaren zijn voor de opslag bij Barendrecht. De tien andere mogelijke ‘opslagplekken’ die TNO onderzocht kwamen minder goed uit in de score.
CO2-afvang en -opslag (ook wel aangeduid als Carbon capture and storage of CCS) is het afvangen en opslaan van kooldioxidegas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. De gedachte achter deze techniek is dat betrekkelijk klimaatneutraal kan worden doorgegaan met het gebruik van fossiele brandstoffen als de CO2 die bij de verbranding hiervan ontstaat wordt afgevangen en opgeslagen. Om CO2 op te kunnen slaan die is gevormd bij de verbranding van fossiele brandstoffen moet het afgescheiden kunnen worden van de rest van de rookgassen. Hiervoor bestaan verschillende technologieën waarbij de CO2 in verschillende fases van het proces voor 85 à 95% kan worden afgescheiden. Het afgescheiden CO2 kan daarna worden opgeslagen in lege gasvelden en watervoerende lagen
Wim Turkenburg, is hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving. Daarnaast is hij directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Innovatie van de Universiteit Utrecht, lid van de Raad van Toezicht van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en vice-voorzitter van CATO, het Nederlandse onderzoeksorgaan dat studie doet naar CCS (CO2 opvang en opslag). In 2010 organiseert Turkenburg in Amsterdam de wereldconferentie over CCS. Over dat laatste kunt u hier een filmpje zien.
Voor uitgebreide informatie over Co2 afvang en opslag gaat u naar de speciale website van Milieucentraal .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.