Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Clara, de eerste neushoorn in Nederland

  •  
29-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2281 keer bekeken
  •  
Strooibiljet Mannheim  1747

© onbekend

Wat zal het een verschijning zijn geweest, een soort wonder voor de Amsterdammers in 1741, toen er een neushoorn in de haven aankwam. Clara was vanuit India naar Nederland gehaald als kermisattractie en reisde in een speciaal voor haar gemaakte wagen door heel Europa. Tussen het reizen door stond ze in een weilandje in Amsterdam-Noord.

Douwe Mout

Het door Agnita de Ranitz geschreven boek: Clara, de eerste neushoorn van Nederland wordt verteld vanuit De VOC kapitein die haar naar Nederland meebracht  Douwe Mout. Zeventien jaar lang reist Douwe Mout met Clara door Europa en overal trok ze duizenden belangstellingen heel veel aandacht want niemand had eerder een echte neushoorn gezien. Uiteindelijk stierf Clara  in 1785 in Londen.

Clara de neushoorn, Jean-Baptiste Oudry, 1749,

Neushoorn

Tot Clara kwam was het enige dat de meeste Europeanen wisten van een neushoorn gebasseerd op een prent van Albrecht Dürer. Een prent van een neushoorn met een extra hoorn op de rug en een huid als een dik pantser.Door Clara kwam er meer kennis over de neushoorn.  Westenschappers bestudeerden haar nauwkeurig van kop tot staart en kunstenaars maakten vele kunstwerken van de neushoorn.  Er werden veel afbeeldingen van haar gemaakt, in allerlei materialen en allerlei vormen. Schilderijen, marmeren beelden, zelfs een klok.

Clara de eerste neushoorn in Nederland, Agnita de Ranitz

Giraffe

Agnita de Ranitz schreef eerder al een ander boek over een dier dat Europa bezocht: Kom Atir kom. Gebaseerd  op de historische voetreis van Marseille naar Parijs van Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk, diplomatiek geschenk van de pasja van Egypte aan koning Karel X. 

In die tijd kende men van een giraffe alleen het beeld  van een vreemd wezen met een bult, lange manen op rug en lange hals, kromme hoorns… en stippen. 42 dagen loopt men met het dier van Marseille naar Parijs. De verwondering is groot.  De giraffe kreeg zelfs een regenjas aan en er moesten voor onderweg stallen van 4 meter hoog gezocht worden. 

Het publiek verdringt zich voor de hekken van de Jardin des Plantes, Henri Daniel Plattel, lithografie, 1827
Kom Atir kom, Agnita de Ranitz

Meer over:

neushoorn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.