Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Cites buigt zich wat later over bescherming olifanten

  •  
06-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_117178.jpg
Tijdens de internationale conferentie over beschermde dieren en planten in Den Haag (Cites) wordt woensdag nog niet officieel vergaderd over olifanten. De oorspronkelijke planning is aangepast om de Afrikaanse landen nog wat meer tijd te geven met een gezamenlijk voorstel te komen. De verwachting is dat de handel in ivoor begin volgende week alsnog op de Cites-agenda verschijnt.
Volgens een woordvoerder van Cites is dinsdag besloten de agenda te veranderen, toen bleek dat vertegenwoordigers van de Afrikaanse landen nog volop met elkaar in discussie waren. Kenia en Mali willen hun olifanten beschermen door de komende twintig jaar geen handel in ivoor toe te staan. Landen als Botswana en Zuid-Afrika, die wel veel olifanten hebben, willen het ivoor dat zich nu opstapelt van dieren die bijvoorbeeld door ziekte zijn omgekomen, wel kunnen verkopen. Het geld van de verkoop zouden ze moeten steken in het verbeteren van de omgeving.
Willem Wijnstekers, secretaris-generaal van Cites, gaf eerder aan dat hij vindt dat landen moeten doen wat ze het beste kunnen. ,,Het is jammer dat Afrika niet met een stem spreekt. Cites is er om te zorgen dat de verschillende uitgangspunten elkaar niet in de weg zitten. Wat goed is voor het ene land, moet niet ten koste gaan van een ander land. Kenia profileert zich met ecotoerisme, maar het heeft geen zin om van Afrika een groot Disneyland te maken waar toeristen wilde dieren kunnen zien. De voorzieningen daarvoor ontbreken en er zijn ook niet genoeg toeristen om dat succesvol te maken.''
Minister Gerda Verburg (Landbouw) is voorzitter van deze conferentie aangezien Nederland gastland is. Verburg hoopte eigenlijk al dat de Afrikaanse top die kort voor Cites plaatsvond, een doorbraak zou opleveren. Ze gaf maandag aan dat zij vooralsnog niet van plan was zich in de discussie te mengen, maar dat ze tijdens de conferentie wellicht van mening zou kunnen veranderen. ,,Het is een complex vraagstuk en het is van belang dat de Afrikaanse landen elkaar hierin vinden. Geef ze wat meer tijd, als het lukt was dit het wachten waard.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor