Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

China leent panda's aan Nederland

26 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
panda-1354684.jpeg
Er komen twee reuzenpanda's naar Nederland. China leent de dieren uit aan het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Voor het dierenpark gaat hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling. “We wilden dit al heel erg lang en we zijn blij en trots dat ze nu eindelijk komen.”, aldus een woordvoerster.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakte de komst van de twee maandag in Peking bekend. Hij noemt het een eer dat Nederland twee panda's krijgt. De komst van beide dieren kost Nederland niets, aldus Buitenlandse Zaken.
Wanneer
Ouwehand's Dierenpark hoopt volgend jaar september de twee driejarige panda's te verwelkomen die China aan Nederland uitleent. 

Ouwehands Dierenpark
Omdat Ouwehands Dierenpark al heel lang de panda's naar Nederland wilde halen, heeft de dierentuin de afgelopen jaren veel contact gehad met het Chinese staatsbosbeheer, het centrum voor reuzenpanda's in Wolong en andere Chinese instanties. Hierdoor heeft het park kennis op kunnen doen over de verzorging, huisvesting, bescherming en fokken van de dieren. 
Panda’s uitlenen
China heeft in het verleden vaker reuzenpanda's gegeven of uitgeleend aan bezoekende buitenlandse leiders. Het land staat bekend om haar panda-diplomatie. Die gaat terug tot in de zevende eeuw van onze jaartelling, toen keizerin Wu Zetian twee panda's cadeau deed aan de Japanse keizer. Een andere beroemde panda-gift vond plaats in 1972, toen de Chinese dictator Mao Zedong twee panda's aan de Verenigde Staten schonk na het historische bezoek van president Nixon aan de Volksrepubliek. 
Wel of niet goed?
Het is de vraag of dit principe niet verouderd is. Hoe veel last hebben deze dieren van de uitwisseling? Daarnaast is een lange reis van China naar Nederland niet zonder stress. De dieren zijn uitgeleend, dus zouden ze uiteindelijk weer een lange reis terug naar China moeten ondernemen.
Kosten
Buitenlandse Zaken verklaart dat de komst van de dieren niks kost, maar hoe zit het met het verblijf? Er wordt soms huur betaald voor de dieren. China blijft eigenaar van de panda’s. De Amerikaanse dierentuin Zoo Atlanta betaalt ongeveer twee miljoen dollar per jaar om de dieren te mogen verzorgen. Ook Ouwehands dierenpark moet betalen voor de reuzenpanda's. Het park gaat een miljoen euro per jaar betalen aan Chinese natuurbeschermers. Volgens Marcel Boekhoorn, eigenaar van het dierenpark, wordt dat geld gebruikt voor fokprogramma's en bescherming van reuzenpanda's.
Moeilijk mee te fokken
Dierentuinen die de reuzenpanda hebben, doen vaak mee aan fokprogramma’s. Dit is een zeer traag en moeizaam proces. Ook in het wild planten de dieren zich niet vaak voort. Het is lastig omdat de vrouwtjes een korte vruchtbaarheidsperiode hebben en de mannetjes hebben in gevangenschap een laag libido. Ook stammen alle panda’s in gevangenschap af van drie mannetjes dus moet er rekening gehouden worden met inteelt.
Wat vind jij? Is het goed dat de reuzenpanda's naar Nederland komen? Of is het een verouderde traditie die ten koste gaat van kwetsbare dieren?
Bronnen:
- ANP
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenpanda#Bedreiging_en_bescherming

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar