Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

  •  
27-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Genx Dupont  chemisch bedrijf Chemours

© Chemiebedrijf Chemours - BRON: ANP REMKO DE WAAL

Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelt vandaag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont - en vervolgens Chemours - de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

Gemeenten spannen zaak aan 

Vier gemeenten - Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden - hadden de zaak aangespannen tegen het bedrijf. Volgens de gemeenten wist Chemours, en voorganger DuPont, al veel langer van de gevaren van PFAS. De rechtbank gaat nu nog oordelen of de uitstoot van PFOA (een PFAS-variant) ook onrechtmatig was na 1998. Het gebruik van deze schadelijke stof eindigde in 2012 en werd later door de overheid verboden.

Schadelijke stoffen opruimen 

De rechtbank kon wel stellen dat grotere hoeveelheden PFOA-deeltjes opgeruimd moeten worden door het chemiebedrijf als ze op grond van de gemeenten terecht zijn gekomen. Ook als dat voor 1984 of na 1998 gebeurde. De kosten moeten Chemours en DuPont dan ook betalen.

De rechter heeft ook gekeken naar GenX-stoffen, waarmee PFOA vervangen werd in 2012. De uitstoot hiervan na 2012 is in elk geval niet onrechtmatig geweest, oordeelde de rechtbank. "De gemeenten hebben niet goed genoeg uitgelegd wat de risico's zijn van de relatief kleine hoeveelheden GenX-stoffen die zijn uitgestoten." Als er echter grotere hoeveelheden GenX-stoffen op percelen van de gemeenten terecht zijn gekomen, dan moet Chemours wel de kosten voor het opruimen vergoeden.

Vervolgstappen 

Hoeveel geld Chemours en DuPont moeten betalen, moet nog in een vervolgprocedure worden vastgesteld. De kosten voor zaken als bloedonderzoek, voorlichting en inzet van ambtenaren naar aanleiding van de PFAS-vervuiling hoeft het chemiebedrijf in elk geval níet te betalen, aldus de rechtbank.

Het is nog niet duidelijk wanneer een eindvonnis zal volgen. Dit zal in elk geval niet meer in 2023 plaatsvinden, verwacht de rechtbank.

Provincie Zuid-Holland roept OM op onderzoek te doen

De provincie Zuid-Holland roept het Openbaar Ministerie op om strafrechtelijk onderzoek te doen naar chemiebedrijf Chemours. Volgens gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningverlening) is dat een logische vervolgstap na de uitspraak van de rechtbank.

"De rechter oordeelt dat Chemours in de periode 1984-1998 niet alle relevante informatie over de schadelijkheid van de stof PFOA heeft gedeeld", aldus Zevenbergen. "Als ze hiervan wisten zonder het te melden, lijkt het me een zaak voor het Openbaar Ministerie om nader te onderzoeken. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, dan kan het OM dit oppakken."

De provincie Zuid-Holland gaat over de vergunningen die aan Chemours worden verleend en ook over het toezicht hierop en de handhaving.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.