Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Certificaat duurzame palmolie dichtbij

  •  
30-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palmbomen.jpg
Een internationaal certificaat voor de duurzame productie van palmolie is dichtbij. De zogenoemde Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RPSO), waarin afgevaardigden van de palmolie-industrie uit de hele wereld zijn vertegenwoordigd, besluit in de derde week van november in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur over de voorwaarden. Het certificeren van bedrijven kan dan van start gaan.
Dat zei maandag Derom Bangun, voorzitter van de Indonesian Palm Oil Association, die met de Indonesische landbouwminister Anton Apriyantono in Nederland is om te praten over onder meer de duurzame ontwikkeling van de Indonesische palmolie-industrie. Onlangs ontstond ophef rondom het steeds grootschaliger gebruik van palmolie toen bleek dat het gebrek aan duidelijke regels de illegale kap van tropisch regenwoud in de hand werkt.
Bedrijven als energiebedrijf Essent, dat de palmolie in zijn centrales wil gebruiken om stroom op een schonere manier op te wekken, schortte de import van Indonesische palmolie op. Europese regeringen werden voorzichtiger met subsidies.
Nederland is een belangrijk land voor de Indonesische palmolie-industrie. De bulk van de palmolie voor de Europese markt - 10 procent van de totale palmolieproductie van Indonesië, oftewel 1,5 à 1,8 miljoen ton per jaar - komt via de haven van Rotterdam Europa binnen. Afhankelijk van het beleid in Europa, dat het gebruik van biobrandstof in de strijd tegen de klimaatveranderingen stimuleert, kan deze hoeveelheid met 5 à 8 procent per jaar toenemen, zo verwacht Bangun.
Voor de Indonesiërs, samen met Maleisië verantwoordelijk voor zo'n 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie, is de palmolie-industrie de afgelopen jaren uitgegroeid tot een serieuze industrie die helpt bij het terugdringen van werkloosheid en armoede. Zo'n 22 miljoen mensen vinden er werk. Het is dan ook geen wonder dat de landen er op gebrand zijn de industrie te zuiveren van illegaliteit en schade aan milieu.
"Ik kan niet ontkennen dat er wel eens iets misgaat'', aldus minister Apriyantono. "Maar ik dring er op aan een enkele actie niet als norm te zien.''
Speciaal getrainde boswachters, bewaking door het leger en zware gevangenisstraffen voor overtreders moeten de illegale kap minimaliseren. Het land dat toch braak is komen te liggen, door kap of door de vele bosbranden, wil Indonesië zo goed mogelijk benutten. Van Nederland wil de Indonesische delegatie onder meer hulp bij het bewateringssysteem dat voor het aan erosie en uitdroging onderhevige land nodig is, zodat het weer geschikt wordt voor de bebouwing van gewassen als palmen voor olie. "Nederland heeft ervaring met water'', aldus minister Apriyantono."Water kan bovendien nieuwe branden voorkomen.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor