CDA manifest over duurzame ontwikkeling
• 23-06-2005
• leestijd 2 minuten
© kernenergie greenpeace
Het CDA-manifest voor duurzame ontwikkeling opent de deur voor nieuwe kerncentrales. Een blunder, stelt Natuur en Milieu. Aan kernenergie kleven grote nadelen, zoals het risico op verdere verspreiding van kernwapens, dreiging van terreuraanslagen, het nucleair afvalprobleem en de hoge kosten van kernstroom.
De opstellers van het manifest zien kernenergie als een overgangs-maatregel voor de volledige omschakeling naar duurzame energiebronnen. Een euro kan echter maar één keer uitgegeven worden. Miljardeninvesteringen in een nieuwe kerncentrale kunnen een obstakel worden voor de omschakeling naar een echte duurzame energieproductie.
Natuur en Milieu is positief over vele andere punten in het CDA-manifest. Zo wordt energiebespa-ring aangemerkt als topprioriteit en streeft het CDA op termijn naar een volledige omschakeling naar duurzame energiebronnen.
Natuur en Milieu stelt dat met energiebesparing inderdaad het energiegebruik op relatief goedkope wijze met tientallen procenten teruggebracht kan worden, zonder dat de welvaart onder druk komt te staan. Die omschakeling kost echter tijd en daarom zijn tussentijds oplossingen noodzakelijk.
Tal van onderzoeken geven aan dat klimaatverandering binnen de perken gehouden kan worden met energiebesparing, duurzame energiebronnen en als tijdelijke oplossing schone fossiele ener-gie. Voorbeelden van schone fossiele energie zijn gas- of moderne kolenvergassingscentrales met ondergrondse opslag van het C02-gas in lege aardgasvelden. Kernenergie hebben we dus niet no-dig om de klimaatverandering tegen te gaan.
Voor kernenergie als tussenoplossing moet Nederland weer een geheel nieuwe industrie opbouwen en na enkele decennia weer afbreken. Met bouwtijden van minimaal tien jaar en een afschrijvings-periode van 30-40 jaar zijn kerncentrales moeilijk een overgangsmaatregel te noemen.
Bron:
Natuur en Milieu