Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CBS: aantal melkkoeien gelijk, iets minder varkens in 2022

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
koeienindewei

Koeien in het weiland

© Fotograaf Jeanet1

Het aantal melkkoeien is in 2022 ongeveer gelijk gebleven. Al vier jaar achter elkaar zijn er om en nabij evenveel melkkoeien in Nederland. Wel is er in vergelijking met 2017 een daling te zien van 7 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op de vrijdag na de Provinciale Statenverkiezingen.

Door het fosfaatreductieplan in 2017 nam het aantal runderen af. De groei van de veestapel moest stoppen en boeren moesten minder melkvee gaan houden. Begin april van 2022 telde Nederland 3,8 miljoen runderen in totaal. In 2017 was dit een totaal van 4,1 miljoen dieren, daarna daalde het in twee jaar naar 3,8 miljoen. Sindsdien is het aantal stabiel.

11 miljoen minder varkens t.o.v. 2017

De 'varkensstapel' is dit jaar geslonken met 1,6 procent. Sowieso neemt het aantal varkens sinds 2020 af door de subsidieregeling voor varkenshouders die willen stoppen. Ten opzichte van 2017 zijn er 9 procent minder varkens. Het gaat in totaal om ongeveer 11 miljoen dieren.

Ondanks deze afname neemt het gemiddelde aantal varkens per bedrijf wel toe. Dat komt volgens het CBS omdat relatief kleine bedrijven de afgelopen jaren gestopt zijn met het houden van varkens. Een boerenbedrijf houdt nu gemiddeld zo'n 3400 varkens. Ook het gemiddelde aantal melkkoeien per bedrijf nam toe. In 2017 telde een melkveebedrijf gemiddeld 94 koeien, nu zijn er zo'n 107 melkkoeien per boerderij.

Meer melkgeiten, meer longontstekingen

Het aantal melkgeiten is afgelopen jaar met 1 procent toegenomen. In vergelijking met vijf jaar eerder zijn er nu 30 procent meer melkgeiten. In onder meer Noord-Brabant en Gelderland geldt sinds 2017 een zogeheten geitenstop, vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Mensen die in de buurt wonen van een geitenhouderij hebben volgens onderzoek van het RIVM zo'n 10 procent meer kans op een longontsteking. Toch nam het aantal geiten nog toe: vergunningen verleend voor de geitenstop waren niet ingetrokken.

Kleinere veestapel

Het inkrimpen van de veestapel wordt onder meer door coalitiepartij D66 genoemd als een van de manieren om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook in recent klimaatadvies van ambtenaren wordt een kleinere veestapel "onvermijdelijk" genoemd, als het kabinet de klimaatdoelen wil halen.

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), die als grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen uit de bus kwam, benadrukte donderdag dat haar partij ervoor wil zorgen dat boeren niet verplicht worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor