Carlablog: klimaatinvloed in je achtertuin
• 26-08-2014
• leestijd 1 minuten
Ik ben een consumptieve tuinreservatenbezitter. Lui kun je het ook noemen. Ik kijk rond, geniet en verricht af en toe een tuinklus, maar vanaf vandaag wordt alles anders. Dat komt door de kamperfoelie die voor de tweede keer dit jaar volop in bloei staat. Ook de kerriestruik achter in de tuin heeft de lente in de bol en de clematis toont drie verse roze bloempjes. De natuur is in de war en ik kijk werkeloos toe. Vanaf nu ga ik actief meedoen en meld me aan bij
de Natuurkalender
Het idee van de Natuurkalender ontstond aan de keukentafel bij Wageningen Universiteit waar Arnold van Vliet en ik een brainstormpje hielden. Eind vorige eeuw moet dat zijn geweest. Vroege Vogels zou luisteraars oproepen om veranderingen in hun tuin te signaleren en Arnold zou de Natuurkalender wetenschappelijk onderbouwen. In 2001 ging het project van start met het signaleren van veranderingen in de achtertuin.
De Natuurkalender is in die 14 jaar uitgegroeid tot een nationaal educatief en wetenschappelijk waarnemingsprogramma. Het brengt de effecten van klimaatverandering op de jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur in kaart. Bijvoorbeeld de bloei, bladontplooiing en bladval bij planten, maar ook de start van de vogeltrek en het verschijnen van vlinders en andere insecten. Doe ook mee, kijk iedere dag in je achtertuin, merk op wat er verandert en geef het door aan de Natuurkalender. Pimp je tuinreservaat op tot wetenschappelijk onderzoeksproject. Hoe meer je weet en ontdekt, hoe leuker het wordt.