Carlablog: klein bier
• 19-08-2014
• leestijd 2 minuten
Het heeft even geduurd, maar nu wordt klip en klaar dat versteende tuinen bijdragen tot grote wateroverlast. Lang leve de tuinreservaten. Groene tuinen zorgen voor waterberging, waar steen ligt kan geen water de grond indringen. Jaarlijks valt in Nederland gemiddeld 850 liter regenwater per vierkante meter. Een doorsnee tuin meet 125 vierkante meter. Als die tuin betegeld is dan verdwijnt er 125 x 850 liter = 106.250 liter water in het riool dat naar het grondwater had kunnen vloeien.
Eind juli liep een deel van Laren onder. De verantwoordelijke wethouder Ton Stam bezint zich op maatregelen. Omvangrijke maatregelen die heel duur zijn, en kleinere zoals bijvoorbeeld een verbod om regenwater op het riool te lozen. Regentonnen doet de wethouder af als ‘klein bier’, en om tuineigenaren dringend te adviseren hun tuinen niet helemaal vol te tegelen daar moet hij al helemaal niet aan denken. “Dat kun je niet verplichten” zegt de wethouder (VVD). Misschien tot beleid verheffen meneer Stam?
Als een tuin per jaar al goed is voor 106.250 liter, reken dan maar uit hoeveel al die tuinen in Laren opleveren.En in heel Nederland met zo'n 4,5 miljoen tuinen met een gemiddeld tuinoppervlak van 125 vierkante meter? We hebben het dan over 560.000.000 vierkante meter tuinoppervlakte. Stel dat de helft bestraat is dan zorgen al die verharde tuinen dat er 238.000.000.000 liter regenwater per jaar het riool in stort, over de straten stroomt, huizen en kelders onder water zet.