Carlablog: bevlogen vogel
• 19-12-2014
• leestijd 2 minuten
Hardlopend langs het Naardermeer hoor ik zondagochtend dwars door het geluid van de kekkende ganzen een andere bevlogen vogel op mijn oortjes. Christophe Brochard vertelt in Vroege vogels over zijn passie: de larven van de libel. Hoe kan iemand gefascineerd zijn door de larf en niet door de libel? Ik wil het weten dus rechtsomkeer richting bezoekerscentrum Stadszicht waar Christophe druk in de weer is in een glazen bak met water: hier moeten de larven gescheiden worden van hun prooi: de pissebedden. Met groot enthousiasme praat hij over zijn passie.
Al jaren bestudeert hij deze voorlopers van het eindstadium: de libel. Een boek en nog een boek schrijft hij over de larven die ik ken als grijs en wat grauw. De foto’s van Christophe vertellen een ander verhaal: de larf gefotografeerd onder water in al zijn kleurenpracht en verscheidenheid. Is de larf eigenlijk vrouwelijk of mannelijk?
Heel Europa reist hij door op zoek naar larven en larvenhuidjes. Want de larve vervelt afhankelijk van de soort zeven tot zeventien keer. En al die keren ziet zo’n larf er anders uit.
Voor mij als vijverbezitter met krabbenscheer en libellenlarven is dit een eyeopener. Hoe vaak heb ik in mijn vijverschoonmaakwoede larven om zeep geholpen omdat ik ze niet als zodanig herkende? Hoogste tijd om het boek haarfijn uit te pluizen nu ik met mijn neus op de feiten ben gedrukt. Dat er een larf voorafgaat aan een libel dat wist ik, maar dat het leven van de libel voor een groot deel uit larf bestond wist ik niet. De libel is slechts het korte, volwassen eindstadium. Ik heb dus heel wat libellenbaby’s om zeep gebracht.
Carla van Lingen
Foto's: azuurwaterjuffer (Coenagrion_puella) libel en larve
blauwe glazenmaker (Aeshna_cyanea) libel en larve
Maandag volgen nog meer foto's van larven en hun libellen die in tuinvijvers leven.