Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Campagne 'Week Zonder Vlees' nu ook in andere landen

  •    •  
15-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Vegetarische ballen

© bron: pixaby

In navolging van Nederland krijgen ook andere landen een campagne om mensen te overtuigen een week lang geen vlees te eten. België is volgend jaar het eerste land en het is de bedoeling dat er in de komende jaren elk jaar een nieuw land bij komt. Dat is mogelijk door financiële steun van de Europese Unie, hebben de initiatiefnemers maandag bekendgemaakt.

Nationale Week Zonder Vlees

De Nationale Week Zonder Vlees begon in 2018 en is in Nederland in maart. Het is een initiatief van blogger Isabel Boerdam (De hippe vegetariër), de schrijfster van de Vegabijbel. Zij zegt in een verklaring: "Klimaatimpact stopt niet bij de landsgrenzen en daarom is het tijd geworden voor een volgende stap. Stel je eens voor wat onze gezamenlijke impact is als er niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen structureel minder vlees wordt gegeten?"

Uit de cijfers van het CBS bleek dat Nederland in 2020 de grootste exporteur van vlees is in de EU. 60 procent van de totale Nederlandse verdiensten aan vleesafzet wordt verdiend met vleesexport. Volgens Boerdam en de andere organisatoren kunnen mensen 101 liter water en "79 km autorijden aan CO2-uitstoot" besparen door een week lang geen vlees te eten. Sinds vorig jaar klinkt in de week ook de oproep om minder zuivel te gebruiken.

Bron: ANP en CBS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.