Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Campagne om nog eter afval te scheiden

  •  
08-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_115035.jpg
Vanaf 13 juni start het ministerie van VROM een campagne die stimuleert om afval nog beter te scheiden. De actie heet Meer scheiden, minder afval. Apart inzamelen bespaart grondstoffen en energie. De helft van ons afval wordt al gescheiden ingezameld, maar dit kan naar driekwart.
Het nog beter scheiden is financieel voordelig. Het opnieuw gebruiken van afval kost minder dan het verbanden van restafval. Het scheelt een gemeente 9 cent per kilo. Door beter te scheiden kan de afvalstoffenheffing voor de burgers lager blijven.
Helft
Per persoon gooien we in een jaar maar liefst 549 kilo weg. Meer dan een kilo per dag dus. Het gaat vooral om groente-, fruit- en tuinafval (gft) en oud papier en karton. Hoewel er heel wat kilo's gescheiden worden opgehaald, verdwijnt bijna de helft van het gft in de normale afvalbak. Hierin belandt ook zowat de helft van het papier. Terwijl gebruikte enveloppen en kartonnen verpakkingen gewoon als oud papier mee mogen. Vochtig papier, zoals pizza- en taartdozen mogen weer niet mee.
Ook voor glas kan de inzameling beter door goed op kleur te scheiden. Een zuivere partij van één kleur levert prima grondstof voor nieuwe flessen en potten. Gekleurd glas kan alleen tot groene of bruine flessen worden verwerkt. Lege blikken kunnen zonder bezwaar worden weggegooid in de grijzen bak. De blikken worden met een magneet uit de afvalstroom gevist. Maar wanneer u ze eerst plat maakt komt er geen ander afval in.
Afvalrace
Wie meer wil weten of afvalscheiding kan daarvoor de afvalrace doen. Op de site van Milieu Centraal staat een spel waarmee u leert of een ovenschaal de glasbak in mag of niet. En wat u moet doen met een oude videoband bijvoorbeeld.
De campagne bestaat onder meer uit een radio- en tv-spot en wordt door VROM samen met gemeenten gevoerd. Uw eigen gemeente zal vooral aandacht vragen voor soorten afval die in uw omgeving nog niet zo goed gescheiden worden. Volg in uw gemeente de instructies van de afvalinzamelaar. Per gemeente kunnen die verschillend zijn.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.