Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Burlend edelhert | Zelf Geschoten

  •  
21-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  

De bronsttijd is bezig! Dit edelhert laat zich duidelijk horen. Door te burlen geeft het mannetje een signaal af: ik ben hier de baas. De hindes grazen ondertussen rustig verder. Gefilmd door Geraldine Beks in het Weerterbos.

Bronsttijd

In het najaar is het bronsttijd voor de edelherten op de Veluwe. Het testosteronniveau van de mannetjes stijgt en daardoor veranderen de edelherten ook van uiterlijk. Ze worden gespierder, de keelzak wordt groter en om de hals komen langere haren. Daarnaast neemt het edelhert een modderbad en plast hij zichzelf onder, allemaal om de hinde te imponeren. Zo neemt dit edelhert een modderbad in de Oostvaardersplassen. 

Burlen

De hinde gaat op zoek naar het stoerste en sterkste mannetje, alleen hij mag haar bevruchten. Zij bepaalt dan ook waar en óf er gepaard wordt. De dominante man wordt het plaatshert genoemd en alleen hij zal paren. Hij burlt om te laten horen wie de sterkste is.

Burlend-hert_Kasteelheertje.jpg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.