Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Buitenlandse' teek niet zo zeldzaam

  •  
21-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_167392.jpg
De tekensoort die in het voorjaar van 2004 vier honden in Den Haag en Arnhem het leven kostte, komt op grotere schaal in Nederland voor dan werd gedacht. De teek heeft zich in Nederland gevestigd. Dat zei F. Jongejan, hoogleraar tropische diergeneeskunde aan de Utrecht Universiteit dinsdag.
Het gaat om de Dermacentor reticulatus, die tot enkele jaren geleden niet in Nederland voorkwam, maar vooral in Zuid-Frankrijk en in Slowakije leefde. Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek op grote schaal voorkomt in Sint Philipsland, in het oosten van Zeeland en in het aangrenzende West-Brabant. Het gaat om verschillende natuurgebieden, vooral om nieuw natuurgebied in de vorm van verwaarloosde weiden. De teken zitten zowel op planten als op rundvee, zoals Schotse hooglanders, op pony's en op paarden.
Jongejan en zijn team hebben teken onderzocht die door dierenartsen in het hele land van honden zijn gehaald. Zo werd begin november een aantal Dermacentor-teken gevonden op honden die kort daarvoor in Zeeland waren geweest. Tot nu toe hebben de dierenartsen meer dan 2000 teken opgestuurd. Het onderzoek van de faculteit diergeneeskunde heeft zich tot nu toe gespitst op het betrokken gebied, het is nog niet duidelijk of de teek ook in andere gebieden veelvuldig voorkomt. Het is ook mogelijk dat het elders alleen om geïsoleerde gevallen gaat. Het onderzoek loopt nog.
Hoe het komt dat de teek op zo'n grote schaal in het oosten van Zeeland en West-Brabant voorkomt, is niet bekend. Een verklaring kan zijn dat de teken zijn meegekomen met geïmporteerde Franse koeien, die er grazen.
Niet alleen honden, maar ook mensen kunnen ziek worden door de bacterie die door de teek kan worden overgebracht. Bij infectie zwellen de lymfeklieren duidelijk op, meer dan bij de Ziekte van Lyme die door de 'inheemse' teek kan worden overgebracht. In de meeste gevallen gaat het vooral om de halsklieren, omdat de Dermadentor reticulatus bij mensen bij voorkeur op de (behaarde) hoofdhuid gaat zitten. Bij honden veroorzaakt de rickettsia-parasiet Babesiose, een bloedziekte waarbij de rode bloedcellen geïnfecteerd raken. De gevolgen zijn bloedafspraak, bloedarmoede en bloedplassen als gevolg. De parasiet is vergelijkbaar met die welke malaria veroorzaakt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor