Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eén miljard euro subsidie nodig voor tweede kerncentrale_01_10_2010

  •  
01-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernenergie_kernreactor_ker_03.jpg
De bouw van een tweede kerncentrale kost de overheid tot één miljard euro aan subsidie. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Spring Associates dat Greenpeace vandaag uitbrengt. Greenpeace vindt het onacceptabel dat er in tijden van bezuinigingen belastinggeld gestoken wordt in de bouw van een controversiële en vervuilende kerncentrale.
Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace: 'Het kabinet-Rutte gaat straks vol trots aankondigen dat Nederland een tweede kerncentrale krijgt. Dat daar één miljard euro belastinggeld voor nodig is wordt verzwegen.'
'De overheid moet kiezen voor investeringen in schone energie en energiebesparing in plaats van een vervuilende kerncentrale te subsidiëren. Kernenergie blokkeert de noodzakelijke omslag naar schone energie zoals wind- en zonne-energie.'
Grote financiële risico's
De bouw van een kerncentrale brengt grote financiële risico’s met zich mee. Een privaat energiebedrijf zal niet in staat zijn dit risico op zich te nemen zonder dat de overheid garant staat.
Het verstrekken van deze garantie kost de Nederlandse overheid tot één miljard euro aan premie. Daarnaast loopt de overheid het risico op te draaien voor kostenoverschrijdingen en vertragingen tijdens de bouw. Spring Associates berekende dat deze kosten zelfs kunnen oplopen tot twee miljard euro.
Belastingbetaler draait op voor de rekening
Door een garantie te verstrekken voor de bouw van een kerncentrale stelt de overheid met publiek geld de winst van een privaat energiebedrijf veilig.
Ebel Kemeling, managing partner van Spring Associates: 'Waarom zou de overheid met publiek geld private rendementen moeten garanderen? Als het goed gaat, worden het energiebedrijf en de banken rijk, maar gaat het mis dan betaalt de belastingbetaler de rekening.'
Bouwkosten in andere landen rijzen de pan uit
Dat de bouw van een kerncentrale financieel snel uit de hand loopt is te zien in Finland. Daar wordt sinds 2005 gebouwd aan een nieuw type kerncentrale. De bouwkosten zijn tijdens de bouw verdubbeld tot 5,7 miljard euro en de bouw loopt vier jaar achter op schema.
Ook de nieuwbouw van een kerncentrale in Frankrijk verloopt verre van voorspoedig. De bouwkosten zijn met 50 procent overschreden en de bouw loopt twee jaar achter op schema. Deze financiële debacles hebben ertoe geleid dat vooraanstaande banken als Citibank niet willen investeren in kernenergie zonder overheidssteun.
 
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor