Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel wil vangst diepzeevissen fors beperken

  •  
28-09-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_125040.jpg

© haaien

De vangst van vissoorten in diepe zeeën moet drastisch afnemen. De Europese Commissie heeft de EU-landen donderdag fikse beperkingen voorgesteld.
De vangst van bijvoorbeeld diepzeehaaien moet in 2007 met eenderde afnemen. Het jaar erop moet dat met nog eens de helft verminderen. In 2005 zijn nog 3300 diepzeehaaien gevangen in EU-zeeën. Vissoorten als de slijmkopvis, lom en zwarte kousenbandvis mogen ook minder opgehaald worden, zo wil Europees Commissaris Joe Borg (Visserij).
De EU-commissaris is bezorgd over het voortbestaan van de soorten in de onderste delen van de oceaan. De zee is daar koud en donker, waardoor vissen langzaam groeien en zich zich pas na jaren voortplanten. Ze zijn daardoor zeer gevoelig voor overbevissing.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) voert momenteel campagne tegen de diepzeevisserij. Het WNF vindt het Brusselse voorstel een stapje in de goede richting, maar wil verdergaande maatregelen. ,,Het is alsof je onderweg een remmetje inbouwt op een van je vier wielen. Terwijl je voor vertrek al vier deugdelijke remmen had moeten hebben'', zegt Carel Drijver, hoofd programma oceanen en kusten van het WNF.
Hij had gehoopt dat Brussel meer gebieden zou sluiten voor diepzeevisserij. Nu is slechts een gebied bij Ierland gesloten. ,,Wij hebben wel honderd gebieden op het oog'', aldus Drijver.
Hij wijst op het lot van de kousenbandvis bij Nieuw Zeeland. Toen vissers de soort ontdekten, is die in tien jaar gedecimeerd. Dat staat de Europese soortgenoten ook te wachten, vreest Drijver.
De WNF-deskundige vindt dat Brussel beter moet luisteren naar de visserijbiologen. Nu is het voorstel gebaseerd op de gemelde vangsten. ,,Terwijl we weten dat er veel illegale vangsten zijn'', aldus Drijver.
Minpunt is voor hem ook dat het voorstel slechts geldt voor hooguit de helft van de oceaan. De vele vissers uit Noorwegen en IJsland zijn bovendien niet aan een eventueel akkoord gebonden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor