Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel: minder uitstoot CO2 en meer concurrentie energiemarkt

  •  
10-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_107241.jpg

© vlag

De Europese Commissie wil dat de landen van de EU in 2020 fors minder kooldioxide (CO2) uitstoten dan eerder is afgesproken. De opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot 2 graden Celsius. Ook moet er meer concurrentie komen op de interne energiemarkt en moet Europa minder afhankelijk worden van bijvoorbeeld gas en olie uit Rusland.
Dat blijkt uit een 'strategierapport' van de Europese Commissie van 900 pagina's over energie en klimaatbeheersing. Details van het rapport worden op dit moment nog besproken door de eurocommissarissen. De EU moet in 2020 minimaal 20 procent minder kooldioxide en andere broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Het doel zoals Europa zich eerder in het Kyoto-protocol stelde, was 8 procent minder in 2012.
De Commissie wil bovendien alle rijke geïndustrialiseerde landen uitdagen om een reductie van 30 procent in 2020 na te streven. Maar zolang daarover geen overeenstemming is, moet de EU zich eenzijdig committeren aan 20 procent. In 2050 moet de uitstoot van gassen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde zijn teruggebracht tot de helft van de uitstoot in 1990.
Vorige week lekte al uit dat de Commissie zal pleiten voor een ,,nieuwe industriële revolutie'': meer concurrentie in de energiesector, minder uitstoot van schadelijke stoffen en meer zekerheid over energievoorzieningen op de lange termijn. Europa zou leidend moeten zijn bij deze wereldwijde revolutie. Het rapport van 900 pagina's moet de basis vormen voor een top van EU-leiders in maart in Duitsland.
Onduidelijk was woensdag tegen het middaguur nog hoe hard de commissievoorstellen zullen zijn voor het opsplitsen van grote energiebedrijven. Volgens de Nederlandse eurocommissaris Kroes moet de macht van de energiegiganten gebroken worden. Maar sommige commissarissen en sommige lidstaten als Frankrijk en Duitsland staan daar huiverig tegenover. ,,Het splitsen is de beste remedie voor de problemen waarvoor we ons gesteld zien'', zei Kroes eerder deze week in Parijs.
Het commissierapport zal wijzen op de voordelen van kernenergie (minder uitstoot van broeikasgassen), maar laat de keus voor of tegen nucleaire energie over aan de EU-landen zelf. Volgens het document is er de komende 25 jaar 900 miljard euro nodig om de energiesector te vernieuwen en klaar te maken voor schonere energie en een toegenomen vraag.
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor