Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel beschermt de zeebaars niet

  •  
19-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cb1fe346b5.jpg

© Zeehond vangt zeebaars. Foto van keestorn

Woensdag 17 december bepaalden de ministers van de EU lidstaten het lot van de Europese visbestanden tijdens de jaarlijkse onderhandelingen over vangstbeperkingen en quota. Wetenschappers adviseerden voor de zwaar overbeviste zeebaars een vangstreductie van 80% voor 2015. Eerder deze maand deed de Commissie daarom een voorstel voor vangstbeperkende maatregelen. Deze sneuvelden echter dinsdagavond in de Raad. De ministers konden het niet eens worden, waardoor er ook dit jaar weer geen Europese maatregelen komen voor zeebaars.
Ongereguleerd
De biologen van het ICES onderzoeksinstituut (International Council for the Exploration of the Sea) waarschuwen al enkele jaren voor de gevolgen van de toenemende visserijdruk op het zeebaarsbestand in deze vrijwel volledig ongereguleerde visserij. ICES adviseerde voor 2015 een vangstreductie van minstens 80%. Dit betekent dat de lidstaten komend jaar gezamenlijk niet meer dan 1155 ton zeebaars zouden mogen vangen. Op dit moment wordt door de sportvisserij alleen al 1600 ton gevangen. Ook met deze fikse vangstreductie verwachten biologen dat het zeebaarsbestand het komende jaar verder zal slinken, mede als gevolg van de slechte aanwas van jonge zeebaars.
Frankrijk
De Europese Commissie achtte de inspanningen van de lidstaten echter niet ambitieus genoeg en deed daarom een voorstel aan de ministerraad voor Europese maatregelen voor zeebaars. Inmiddels zijn ook deze van tafel, want de ministers van de desbetreffende lidstaten konden niet tot een akkoord komen. Vooral Frankrijk verzette zich stevig tegen de voorgestelde maatregelen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien Frankrijk 65% van de commerciële zeebaarsvangst voor haar rekening neemt en dus hard getroffen zou worden door de maatregelen.
Het is uiterst jammer om te moeten constateren dat kortetermijnbelangen het nemen van maatregelen onmogelijk maken. Zeker nu er een kersvers Gemeenschappelijk Visserijbeleid ligt, waarin is vastgelegd dat duurzaamheid en wetenschappelijk advies leidend moeten zijn bij het vaststellen van visserijmaatregelen.
De lidstaten mogen nu weer verder bakkelijen over nationale maatregelen onder toeziend oog van de Commissie. Milieuorganisaties vrezen echter dat er van scherpe maatregelen weinig terecht zal komen: Frankrijk wil niets en het VK en Nederland willen niet alleen opdraaien voor de reparaties terwijl Frankrijk de baten opvist. Van de ministers hoeft de zeebaars het dus in 2015 niet te hebben. Dan maar hopen op een milde winter, want daarvan kan de zeebaars(aanwas) soms nog wel eens opknappen.
Bron: Stichting Noordzee
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor