Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bruinvis

  •  
23-05-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
324 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_186136.jpg

© dode bruinvis

Wetenschappelijke naam: Phocoena phocoena
Bruinvis is de meest voorkomende kleinste tandwalvis van de Noordzee. In de Nederlandse kustwateren worden ze het meest gezien in de winter. Deze walvissen leven in kleine groepjes van 2 tot 10 dieren, maar soms worden er ook scholen van wel 50 dieren gesignaleerd.
Bruinvissen hebben een donkere rug met een kleine driehoekige rugvin, die vaak een holle achterzijde heeft. De overgang naar de lichte buik is geleidelijk. Achter het oog zit een grote lichtgrijze vlek op de flank. Zelden springen ze boven het water uit. Bruinvissen kunnen wel 2 meter lang worden, 90 kilo zwaar en 15 jaar oud. Ze hebben een ronde, stompe kop zonder uitstekende snuit.
Bruinvissen hebben een zeer goed gehoor, hierdoor zijn ze erg gevoelig voor akoestische verontreiniging. Echolocatie wordt gebruikt voor het vinden van voedsel en navigatie op korte afstand
Het voedsel van de volwassen bruinvis bestaat uit allerlei soorten vis, zoals haring, inktvis, wijting en kabeljauw.
Van juni tot begin augustus paren de bruinvissen. De meeste bruinvissen krijgen niet ieder jaar een jong. De draagtijd van het jong is ongeveer 11 maanden. De kalfjes gaan voor het eerst wat vis eten als ze een maand of vier zijn. Tot die tijd drinken ze alleen bij hun moeder. Ze blijven overigens bij hun moeder drinken tot ze een maand of acht zijn.
Vroeger kwamen bruinvissen veel meer voor aan de Nederlandse kust dan nu. In de Middeleeuwen werd het vlees gezien als lekkernij en welkome aanvulling op het 'normale' dieet. In de 17e eeuw doken ze zelfs in de grachten van Amsterdam op. Het vlees van de bruinvis werd gegeten en de olie werd toegepast in lampen en in veevoer.
Alle grote bedreigingen voor de bruinvis hebben betrekking op de mens. De grootste daarvan is wel het risico dat ze lopen verstrikt te raken in de netten van vissers. In sommige gebieden ook nog steeds actief op ze gejaagd. Verder worden ze bedreigd door chemische verontreiniging, lawaai en verstoring door o.a. de scheepvaart, overbevissing en het verlies van hun leefomgeving of achteruitgang van die leefomgeving.
Voor meer informatie:
- Noordzee.nl
- Kustgids
- Soortenbank
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor