Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bruinkooldorp Lützerath in Duitsland bezet door klimaatactivisten

  •    •  
03-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1292 keer bekeken
  •  
Bruinkoolmijn

© Bruinkoolafgraving in Rheinbraun, Duitsland. Bron: nedu503 - Pixabay

De Duitse politie heeft maandag een barricade opgeruimd op een toegangsweg naar het dorp Lützerath aan de rand van een grote bruinkoolgroeve, niet ver van de grens bij Roermond. De bezetters, onder wie ook Nederlanders, proberen te voorkomen dat het dorp verdwijnt om bruinkoolwinning mogelijk te maken. De politie begon naar eigen zeggen maandag met de voorbereidingen voor de komende ontruiming van het bezette dorp.

Bruinkoolwinning

Energiemaatschappij RWE Power AG, die de bruinkoolgroeve exploiteert, begon maandag onder politiebescherming met het hermetisch afgrendelen van het dorp door het afsluiten van de toegangswegen. De bezetters vinden het onacceptabel dat de bruinkoolwinning doorgaat, en zo bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Dat daarvoor een dorp moet verdwijnen - zoals overigens al vaker gebeurde - kan er bij hen niet in. Het dorp is door de inwoners overigens al verlaten.

Hoofdcommissaris Dirk Weinspach van de politie in Aken, die de ontruiming leidt, schreef maandag in een brief aan de bezetters dat hij begrip heeft voor hun zorgen over het klimaat. Maar hij riep de actievoerders op geen strafbare handelingen te verrichten en zich vreedzaam te gedragen. De politie heeft maandag laten weten medio januari met de ontruiming te beginnen.

Nederlandse activisten

Vanuit Amsterdam vertrekt 14 januari een bus met vijftig Nederlandse activisten naar Lützerath. Bij het dorp wordt dan een grote demonstratie gehouden. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse activisten laten weten. "Er bevindt zich daar nu al een groep Nederlanders, die zich voorbereiden op de komende ontruiming", zei ze.

De inwoners van de gemeente Erkelenz, waaronder Lützerath valt, worden volgende week dinsdag door politie en overheid bijgepraat over de ontwikkelingen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.