Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bron- en beekherstel in het Dal van de Mosbeek

  •  
02-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
773 keer bekeken
  •  

Het bronnen-en bekenlandschap van het Dal van de Mosbeek vormt samen met het naastliggende Springendal een natura 2000 gebied. Het zorgt met het kalkrijke bronwater dat er in de bronweides rondom de stroompjes bijzondere soorten voorkomen. Koekoeksbloemen, orchideeën en ook vetblad groeien in de weides naast de beekjes die af en toe overstromen en daarmee de naastliggende weides bevloeien. 

Verdroging door ontwatering en klimaatverandering

Helaas heeft dit gebied de laatste jaren veel last gehad van de ontwatering voor landbouw en het veranderende klimaat in de vorm van droogte en piekbuien. Landbouwgronden draineren op de beek waardoor er piekafvoeren ontstaan. Het gevolg is dat er erosie optreedt, en de beek hierdoor uitslijt en dieper wordt. De bronweides rondom de stroompjes en beekjes verdrogen hierdoor. 

Verondiepen en verwijderen van drainages

Om die verdroging tegen te gaan en het gebied te beschermen zijn er verschillende maatregelen genomen. Een van de maatregelen is het verondiepen van de beekjes, en drainages uit de landbouwgebieden verwijderen. De beekjes zijn ondieper gemaakt door met precisiewerk keitjes in te plaatsen. Materiaal dat uit een soortgelijk stuwwalgebied uit Duitsland komt. Dit werd gedaan met kruiwagens om het landschap te behouden en niet te pletten met machines.


Door die grind  en keitjes zijn de stroompjes minder diep en stroomt het ook over en worden de weitjes ernaast weer bevloeid. Het doel was om de kalkminnende soorten weer terug te krijgen en te behouden, en dat zien we onder andere terug in het vetblad dat er weer bloeit. En al die flora brengen daarnaast ook weer libellen, vlinders en andere soorten met zich mee.  

Kijk zaterdag 3 september 2022 naar de uitzending over het Dal van de Mosbeek om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.