Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broeikasporia: eerste nieuwe paddenstoel voor Nederland in 2012

  •  
08-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thumbnail_broeikasporia.jpg
Alleen in kassen
De eerste nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland heeft zich half januari al getoond. Tot nu toe was de Broeikasporia alleen in kassen waargenomen.
Onbegrijpelijk
Van tijd tot tijd worden in Nederland paddenstoelen gevonden die tot dan toe alleen van kassen en tropische plekken zoals dierentuinen bekend waren. Het verschijnen van deze paddenstoelen gaat dan altijd samen met warme tot tropische temperaturen buiten of het voorkomen op composthopen die in staat zijn hoge temperaturen te genereren. Zo is de Goudgele plooiparasol (Leucocoprinus birnbaumii), bekend van kamerplanten en kassen, in de zomer een enkele maal buiten gevonden. Onbegrijpelijk is het echter als zo’n exotische warmteliefhebber in de winter buiten gevonden wordt.
Ongewoon mild
Over de Broeikasporia (Flaviporus brownii) werd eerder verhaald in een Natuurbericht van 5 januari 2011. Ze was tot dan toe aangetroffen in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en in Arnhem in Burgers Bush. Paddenstoelen die op dergelijke plekken zijn gevonden worden niet als inheems gezien. Deze keer is ze echter half januari buiten op het onbewoonde eiland Koudenhoorn bij Warmond gevonden. Zeker voor de mensen die in de komende dagen langs Koudenhoorn zullen schaatsen is het wellicht moeilijk zich voor te stellen dat het half januari nog ongewoon mild was. Hier en daar bloeiden al enkele bomen en struiken. Vooral de eerste twee weken van januari was het uitgesproken zacht, maar zeker niet tropisch.
Determinatie
De Broeikasporia werd gevonden door Theo Westra en groeide enigszins verscholen op het dode hout van een esdoorn. Zoals dat gewoon is bij paddenstoelen duurde het enige tijd voordat er zekerheid kwam over de determinatie en intussen zal de barre koude wel een einde hebben gemaakt aan het kortstondig buiten verschijnen van deze paddenstoel. De Broeikasporia is bekend van Zuid-Amerika, Australië en Afrika, maar ook uit het Middellandse Zeegebied. De meest noordelijke vindplaats in de vrije natuur tot nog toe ligt 250 kilometer ten zuiden van Koudenhoorn in Noord-Frankrijk.
Reden om het komende jaar uit te blijven kijken naar deze eerst gemelde nieuwe soort van 2012 voor Nederland.
Foto: Theo Westra
Bron: Natuurkalender.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor