Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broeden naast de bollenvelden

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
546 keer bekeken
  •  

Vlak naast de bollenvelden vol tulpen en narcissen hoor je van verre al de kakofonie van honderden vogels. Langs de Noordduinen vlak bij het kustdorp Callantsoog zijn verschillende polders omgevormd tot waterplassen en graslanden door Landschap Noord-Holland. Waar op deze Zandpolders een paar jaar geleden nog bollen werden geteeld, broeden nu visdiefjes, kokmeeuwen en talloze andere vogels. 

Een nieuwe kwelder

De duinreep van de Noordduinen is smal en druk bezocht door strandgangers. Er zijn ook geen plekken waar het water vrij naar binnen kan stromen. Daardoor zijn er maar weinig plekken geschikt als broedgebied voor bijvoorbeeld visdieven. Die broeden graag op open zandige terreinen met schelpjes én weinig begroeiing. Ook moet het rustig en veilig zijn. Dat soort plekken zijn schaars in het smalle duingebied. Daarom is een nieuwe zandpolder helemaal ingericht voor koloniebroeders als meeuwen en sterns. Er zijn onbegroeide eilandjes van zand en schelpen aangelegd met water eromheen. Zo lijkt het op een kwelder. En om het land staat een raster met stroom zodat de vos er niet bij kan. Nu broeden hier talloze visdieven en kokmeeuwen, die makkelijk op en neer naar zee kunnen om visjes te halen. 

Steltlopers en orchideeën 

Een andere zandpolder bestaat uit een grote plas met vochtig grasland eromheen. Dit waterpeil is veel hoger dan toen het nog bollenveld was. Vooral de steltlopers profiteren hiervan. Het grasland ligt vol met broedende kieviten, kluten, tureluurs en zelfs een paar grutto’s. Voor hen is er broedplek, maar ook voedsel. Want in de bodem leven ontzettend veel wormen én er vliegen veel insecten. Op het grasland groeien namelijk veel bloemen, waaronder bijzondere soorten als de rietorchis en grote ratelaar. Die profiteren van het duinkwelwater wat uit de duinen het gebied instroomt.  

Tijdens vloed in de polder 

De zandpolders zijn niet alleen belangrijk voor broedende vogels. Er zijn ook soorten die hier alleen naartoe komen om te eten, zoals de lepelaar. En er zijn vogels die naar dit gebied vluchten tijdens vloed. Dat doen vooral de strandlopers, plevieren en steenlopers. Bij eb zijn ze te vinden op het strand of op de stenen pieren waar ze kleine krabbetjes, slakjes en garnaaltjes zoeken. Bij vloed zoeken ze de rust op van de polder. 

Kijk zaterdag 10 september 2022 naar de uitzending over de Noordduinen om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.