Vroege Vogels

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
06-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Amazone

© amazone, bron: pixabay

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Nieuw systeem

In het plan van de regering staat onder meer dat inlichtingen en satellietbeelden worden gebruikt om misdrijven op te sporen. Zo kunnen financiële organisaties bijvoorbeeld wijzen op betalingen voor de aanschaf van apparatuur zoals kettingzagen voor houtkap of graafmachines. De regering wil daarnaast een systeem oprichten voor het markeren van legale producten uit het regenwoud.

Bescherming van het klimaat

Bossen die er slecht aan toe zijn, moeten volgens het plan worden hersteld. De inheemse vegetatie moet aangroeien met behulp van economische prikkels voor natuurbehoud en duurzaam bosbeheer. De linkse president Luiz Inácio Lula da Silva, eerder dit jaar aangetreden, heeft de bescherming van het klimaat tot een van zijn prioriteiten gemaakt.

Brazilië en meer dan veertig andere landen sloten zich in 2021 aan bij een pact met als doel de wereldwijde ontbossing tegen 2030 te beëindigen. Het land werd toen geleid door de rechtse politicus Jair Bolsonaro. Onder zijn presidentschap raakte de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone in een stroomversnelling.

Bron: ANP/RTR/AFP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar