Vroege Vogels

Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen

  •  
08-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Foto-3_-Riparian-forest-canopy_--Upper-Potaro-River_-Guyana-_c_-Terry-Henkel.JPG

Ontbossing in de Amazone

© Naturalis Biodiversity Center

Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars. Een rechter van het hooggerechtshof waarschuwt hiervoor. Opperrechter Luis Roberto Barroso: "Brazilië heeft internationale hulp nodig om de achteruitgang van het regenwoud te stoppen en orde in het wetteloze gebied te herstellen".

Essentieel gebied in strijd tegen klimaatverandering 

"Er is een reëel risico om de soevereiniteit van de Amazone niet aan een ander land te verliezen, maar aan de georganiseerde misdaad", zei Luis Roberto Barroso in een interview met persbureau Reuters. De Amazone absorbeert enorme hoeveelheden broeikasgas dat de aarde opwarmt. Het behoud ervan wordt daarom gezien als essentieel voor de strijd tegen klimaatverandering.

Buitenlandse steun 

Barroso vraagt de internationale gemeenschap om geld en ideeën bij te dragen voor duurzame ontwikkeling in de Amazone. Volgens hem doet dergelijke financiële steun geen afbreuk aan de Braziliaanse soevereiniteit over het Amazonegebied, zoals de uiterst-rechtse oud-president van Brazilië, Jair Bolsonaro, stelde. Integendeel, stelt Barroso, buitenlandse steun is nodig. Barroso woonde recentelijk de COP27-klimaattop bij in Egypte. "De Braziliaanse autoriteiten zullen zich sterk moeten maken om milieumisdaden zoals illegale houtkap en mijnbouw, ontbossing, landroof en de moord op milieuverdedigers aan te pakken".

De pas verkozen progressieve president Luiz Inácio Lula da Silva, die in januari Bolsonaro opvolgt, heeft beloofd een einde te maken aan de criminele straffeloosheid in het Amazonegebied.

Bron: ANP 

Meer over:

brazilië, amazone
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.