Vroege Vogels

Braziliaanse rechtbank verbiedt export levend rundvee

  •    •  
28-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
Koeien

© Bron: Pixabay

Een Braziliaanse rechtbank heeft de export van levend rundvee met schepen naar het buitenland verboden vanwege zorgen over dierenwelzijn. Brazilië is een grote exporteur van runderen naar elders in de wereld. Dierenactivisten juichen het verbod dan ook toe.

Lange rechtszaak

Het verbod op de export van vee vanuit alle havens in Brazilië werd opgelegd door een federale rechtbank in São Paulo. Er kan nog beroep tegen worden aangetekend. Een Braziliaanse dierenrechtenorganisatie had in 2017 een zaak aangespannen voor een verbod op de export van levend vee.

Historisch besluit

Die organisatie spreekt nu van een "historisch" besluit omdat wordt erkend dat de dieren te lijden hebben onder de export. De groep vergelijkt die export met de mensenhandel tijdens de slavernij.

Dieren zijn geen dingen

De rechter stelde in het vonnis dat "dieren geen dingen zijn, maar levende wezens met gevoelens, die honger en dorst kunnen lijden en pijn en angst voelen". Het vee wordt naar andere landen geëxporteerd om daar te worden geslacht. Brazilië is ook een belangrijke exporteur van bevroren rundvlees.

Reactie landbouwminister

De Braziliaanse landbouwminister verdedigde de export van levend vee. Volgens hem zijn de reisomstandigheden voor de dieren in orde.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes28 apr. 2023 - 13:24

Leve de dierenrechtenactivist, die dit aanzwengelde!. Moge er nog meer van zulke maatregelen volgen........

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.