Vroege Vogels

Brabantse edelherten gebruiken ecoduct

  •  
29-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
edelhert_en_kalf.jpg

© Fotograaf: GertPaassen

De edelherten die begin maart in Brabant zijn uitgezet maken veel gebruik van het ecoduct over de snelweg A2. Het ecoduct ligt in het edelhertengebied tussen Best en Liempde. Ook andere dieren zoals dassen en reeën zijn gezien op de natuurbrug.

Verspreiding

De negen hinden en vier edelherten in Het Groene Woud leven in een 300 hectare groot gebied. Vier van de herten dragen een GPS-halsband die elk uur de locatie van het dier registreert. Deze gegevens laten zien dat de herten de eerste twee weken hun gebied uitgebreid hebben verkend. Waarschijnlijk leven de hinden en mannetjes in twee aparte groepen. De twee groepen hebben verschillende voorkeuren voor delen van het gebied, maar komen elkaar uiteraard wel af en toe tegen.

Ecoduct

Een week nadat het ecoduct over de A2 voor de edelherten werd opengezet, staken de dieren voor de eerste keer over. Sindsdien gebruiken beide groepen de passage regelmatig. Op wildcamera's is te zien dat allerlei andere dieren ook gebruik maken van het ecoduct, zoals steenmarters, dassen, kamsalamanders en vlinders. De verbinding is vijftig meter breed en er is veel beschutting.

Meer ruimte

Er staat nog een ecoduct in de planning over de spoorlijn tussen Den Bosch en Eindhoven om de edelherten nog meer ruimte te geven. 

Meer over:

edelhert, brabant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.