Vroege Vogels

Edelhert terug in Brabant

  •  
24-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vrijlating edelherten - Fotograaf Rob Buiter

© Vrijlating edelherten - Fotograaf Rob Buiter

Na 150 jaar afwezigheid is het edelhert terug in Brabant. Het hele landschap zal daarvan opknappen.
Edelherten komen maar op enkele plekken voor in Nederland: de Veluwe, de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos. En nu dus in het Groene Woud, een natuurgebied in de buurt van Best, tussen Eindhoven en Den Bosch. De voedselrijke en drassige bossen en velden vormen daar een heel natuurlijke plek voor dit imposante dier.

Toeristentrekker

Op 6 maart zijn er dertien edelherten uitgezet in een terrein van 300 hectare. Als er in 2018 een natuurbrug wordt aangelegd over de spoorlijn Eindhoven-Den Bosch, komt daar nog eens 300 tot 600 hectare bij. Park de Hoge Veluwe heeft laten zien dat groot wild een flinke aantrekkingskracht heeft op bezoekers. De natuurorganisaties hopen dan ook dat de herten meer bezoekers naar het gebied zullen trekken. Dat is dan weer goed voor de economie.

Zachte overgang

Maar de hoofdreden om het edelhert terug te brengen, is om het aantal soorten te laten toenemen, aldus Arjen Simons van het Brabants Landschap . Het hert zorgt voor een meer geleidelijke overgang tussen bos en graspercelen. Door het grazen van de herten kunnen de open plekken niet dichtgroeien en verbossen. Tegelijkertijd worden de overgangen van bos naar veld wat zachter . Dat betekent dat er meer grassen, bloemen en kruiden kunnen groeien, die op hun beurt weer nieuwe insecten en vlinders aantrekken. Zo hoopt het Brabants Landschap op de terugkeer van verdwenen soorten, zoals de kleine ijsvogelvlinder. 

Meer over:

edelhert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.