Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Edelherten in het Groene Woud

10 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vrijlating edelherten - Fotograaf Rob Buiter

© Vrijlating edelherten - Fotograaf Rob Buiter

Vijfentwintig jaar moesten ze er voor lobbyen. Er moest een ecoduct worden gebouwd, gesprekken met de boeren in de buurt gevoerd, er werden hoge hekken en wildroosters geplaatst … Maar deze week was het dan eindelijk zo ver. Na ruim een eeuw afwezigheid kon het Brabants Landschap in het natuurgebied Het Groene Woud, (tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch) weer edelherten loslaten!
Het gebied waar de herten nu rondlopen is ongeveer 300 hectare groot. ‘Dat biedt ruimte voor maximaal dertig dieren’, schat Bram Houben van ARK Natuurbeheer, de organisatie die de introductie van de herten begeleidt. ‘Zodra er nog een ecoduct over het spoor gelegd zal zijn, wordt het natuurgebied twee keer zo groot. Dan is er dus ook ruimte voor meer dieren.’

Schieten

"De herten zullen hoe dan ook beheerd moeten worden’, erkent directeur Jan Baan van het Brabants Landschap. ‘We zijn er open over dat we vanaf enige tijd jaarlijks dieren zullen schieten om de populatie gezond te houden."

Beelden van de vrijlating

Eind maart komt Vroege Vogels TV terug om te kijken hoe het de edelherten vergaat in hun nieuwe leefgebied. Tijdens de vrijlating van deze edelherten was er ook een filmploeg van Vroege Vogels aanwezig om dit bijzondere moment te filmen (radio-verslaggever Rob Buiter komt ook nog even in beeld).

Meer over:

edelhert

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar