Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brabant mag beschermde bevers desnoods doden

  •  
06-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
884 keer bekeken
  •  
Bever Grensmaas

© Vroege Vogels

Het gaat zo goed met de bevers in Brabant dat die desnoods mogen worden gedood als ze schade aanrichten aan bijvoorbeeld dijken. De provincie heeft de Faunabeheereenheid in Brabant ontheffing verleend om de beschermde diersoort te mogen doden. In enkele andere provincies mocht dat al.

Schade

Eerder kreeg de Faunabeheereenheid al toestemming om bevers te verplaatsen en hun burchten te slopen. Dergelijke maatregelen hebben nog steeds de voorkeur, maar in het uiterste geval mag het knaagdier nu ook worden gedood. Bevers maken burchten die tot 2 meter hoog en 10 meter breed kunnen zijn. Dat kan gevaar opleveren voor de veiligheid van (spoor)wegen en waterkeringen.

Niet meer een bedreigde soort

"De beverpopulatie is afgelopen jaren flink gegroeid, wat goed is voor natuur en biodiversiteit. Inmiddels gaat het zo goed met de populatie bevers in Brabant dat deze niet meer als bedreigd wordt beschouwd", verklaart de provincie de ontheffing. Bevers werden in 1988 weer uitgezet in Nederland en de populatie blijft sindsdien groeien.

Alternatieve maatregelen

"Het doden van bevers wordt enkel toegestaan onder strikte voorwaarden én wanneer er andere, minder drastische maatregelen niet werken", benadrukt de provincie. "Een grondeigenaar moet dus eerst alternatieve maatregelen toepassen zoals verjagen, vangen en verplaatsen of beschermende rasters plaatsen."

Wanneer is afschot gerechtvaardigd? 

Sinds de zomer van 2021, toen grote delen van Limburg overstroomden, is waterveiligheid het belangrijkste thema bij de waterschapsverkiezingen in onze meest zuidelijke provincie. Bevers kunnen met hun gegraaf dijken en wegen laten verzakken en daarmee de veiligheid in het geding brengen. Wanneer mogen bevers afgeschoten worden? Daar verschillen de meningen over binnen de verschillende waterschapspartijen. Verslaggever Gert Elbertsen is in het Limburgse Herkenbosch en hoort daar de standpunten van kandidaat Marc Breugelmans van Waterbelang en CDA Roermond en Sjan Schweren van de Partij voor de dieren.

Bron: ANP

Meer over:

bever, brabant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.