Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brabant brengt gevolgen dijkdoorbraken beter in beeld

  •    •  
22-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
koeien overstroming

© Pixabay

Noord-Brabant gaat zorgen voor een beter beeld op de mogelijke gevolgen van dijkdoorbraken in de provincie. Dat is nodig, want de huidige kaarten die de risico's op overstromingen achter de dijken weergeven, zijn verouderd. Om die reden heeft de provincie dinsdag een overeenkomst getekend met adviesbureau HKV, dat de overstromingsrisico's gaat actualiseren.

De provincie geeft die opdracht in samenwerking met waterschap Aa en Maas en waterschap Brabantse Delta, die ook meebetalen. Waterschappen de Dommel en Rivierenland en Rijkswaterstaat steunen het project middels adviezen en het leveren van gegevens.

Overstromingsscenario's

Met name wordt dan gekeken naar mogelijke overstromingen in de toekomst als gevolg van onder meer klimaatveranderingen. Dat maakte de provincie woensdag bekend. Een overstromingsscenario laat zien hoe een overstroming in zijn werk gaat. Hoe verloopt die, hoe diep is het water in overstroomd gebied, wat is de stroomsnelheid en de omvang, bijvoorbeeld na een dijkdoorbraak.

Calamiteitenplannen

Een overstromingsscenario is nodig voor het maken van een plan van aanpak in een bepaald gebied, mocht het misgaan. Zo'n scenario helpt bij het maken van calamiteitenplannen en het nemen van besluiten in crisissituaties. Ook zijn zulke scenario's nuttig bij het ontwerpen van ruimtelijke plannen langs rivieren en het verstrekken van informatie aan inwoners. In oktober 2024 moet het nieuwe berekeningsmodel klaar zijn.

In eerste instantie wordt vooral gekeken naar mogelijke dijkdoorbraken langs de Maas in Noord-Brabant. Daarna worden de regionale dijken tegen het licht gehouden, die de provincie beschermen tegen het water uit meren, kleine rivieren en kanalen.

Provincies zijn op basis van Europese richtlijnen verplicht te zorgen voor actuele risicokaarten voor overstromingsgevaar.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.