In Zeeuws-Vlaanderen wordt de komende tijd het bestaande natuurgebied Braakman Noord flink uitgebreid. Zo’n 180 ha voormalig landbouwgebied gaat hiervoor op de schop. Er ontstaat zo een uitgestrekt natuurgebied dat meer kansen biedt voor natuur en recreant. Het beheer wordt overgedragen aan Staatsbosbeheer.
De voorbereiding van de inrichting van het gebied is gedaan door DLG in opdracht van de landinrichtingscommissie Hoek. Ook de komende inrichtingswerken worden door DLG begeleid. Dankzij geld van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, het Europees Oriëntatie en Garantiefonds voor de Landbouw en van het Natuurcompensatieprogramma Westerschelde is een ambitieuze inrichting mogelijk. Daarvoor zijn in 2002 al de eerste stappen genomen door de aanleg van circa 65 ha bos en natte natuur. Dit deelgebied ligt naast het huidige natuurreservaat Braakman Noord. Bovendien zijn in 2004 de twee meest noordelijk gelegen boerderijen aan de Braakmanweg gesloopt, zodat in dit deel van de polder straks de natuur zo veel mogelijk haar gang kan gaan.
Kunstwerk
Op drie plekken wordt nu gegraven om een plassengebied te maken en een grote kreekuitloper van bijna een kilometer lang. De afgegraven grond wordt gebruikt om sloten te dempen en om plaatselijk wat reliëf in het toekomstige bos aan te brengen. Ook wordt een deel van de grond verwerkt in een omvangrijke grondwal in de vorm van een hoefijzer. Door dit kunstwerk ontstaat een speciale plek in het nieuwe natuurgebied. Naast speelplek kan deze plek ook gebruikt worden als openluchttheater. Aan de rand van de polder, langs de Oostzeedijk, ontstaat straks ook een nieuw bos met ruimte voor wandel-, ruiter- en fietspaden.
Nadelen
Natuurlijk heeft dit mooie inrichtingsplan ook nadelen. Het huidige Braakmanbos krijgt te maken met een omvorming. Er worden bomen gekapt om zo meer licht en ruimte rondom de kreek krijgen. Hierdoor kunnen er zich meer vogels, waaronder steltlopers, gaan vestigen en kan meer zeldzame natuur zich ontwikkelen. Eén van de twee parkeerplaatsen komt te vervallen doordat daar de nieuwe kreekuitloper wordt gegraven. De huidige wandelpaden blijven vooralsnog onveranderd. Het gebied biedt straks ook de mogelijkheid tot struinen. Als wandelpaden komen te vervallen wordt gekeken naar alternatieve wandelroutes totdat de nieuwe paden gerealiseerd zijn. De Zwartrosse-zandbijen, die leven van de aanwezige boswilgen, worden zoveel mogelijk beschermd door het behoud van deze bomen in het gebied.
Excursies
Er ontstaat dus een uitgestrekt natter natuurgebied met meer gevarieerde flora en fauna. Daarnaast zijn er door de wandel-, fiets- en ruiterpaden, speelplekken en uitzichtpunten volop mogelijkheden voor de recreant om hiervan te genieten. Bezoekers kunnen er dit voorjaar al een kijkje nemen. Staatsbosbeheer verzorgt vanaf april maandelijks (de laatste zondag van de maand, om 10.30 uur) een excursie.